Franck je samo u ovoj godini razvio ukupno 23 nova proizvoda uključujući i inovacije poput Franck Coffee&GO u praktičnom stick pakiranju koje omogućuje bogatstvo okusa turske kave bilo kada i bilo gdje. Tu su i novi napitci s kavom Smart, Protein i Energy coffee uz dodatke funkcionalnih sastojaka proteina, vitamina i minerala kojima odgovara rastućem trendu zdrave prehrane i općenito brige o zdravom načinu života.

Svi Franckovi proizvodi nastaju iz vrhunskih sirovina što čini temelj kvalitete u kojoj uživaju generacije potrošača već 127 godina, a iza toga stoji strateško usmjerenje na inovacije i dobro uhodani tim stručnjaka iz istraživanja, razvoja i nabave kave te proizvodnje.

Svaki dan u pogonima Francka u zagrebačkoj Vodovodnoj ulici istovaruju se kamioni sirove kave s oko 26 tona kave po kamionu, primarno u jutenim vrećama od po 60 kg. Biraju se isključivo vrhunske sirovine s maksimalno izraženim pozitivnim svojstvima kako bi se dobile kave poput Superiore, Franck 125 Years Edition i Stretto espressa ili single-origin kava poput Guatemale i Columbije.

Kava do Francka dolazi preko raznih europskih luka iz 70-ak zemalja uzgoja u području oko ekvatora. Nakon što se odabere neki uzorak, pošiljka se cijelo vrijeme prati – tijekom skladištenja, prije utovara u kamione u luci te prije zaprimanja u Franckove silose za sirovu kavu. S obzirom na potpuno automatizirani sustav proizvodnje, sve su te rigorozne pretkontrole nužne kako bi se osigurala jednaka, nepromijenjena kvaliteta kave tijekom cijeloga puta. Sirova kava kupuje se na temelju uzorka, a Master Cupperi odnosno kušači zaduženi su za provjeru njene kvalitete.

Vesna Mihatov, direktorica Istraživanja, razvoja i Nabave kave u Francku

“Naša su osjetila još uvijek nezamjenjiva, unatoč svim mjernim instrumentima koji su nam na raspolaganju. Ako Master Cupper osjeti da određeni uzorak kave u šalici ima negativne karakteristike ili ako pak nema punoću, aromatičnost i bogatstvo okusa koje treba imati, taj se uzorak odbija čak i ako su rezultati prethodnih analiza u skladu sa standardima. Odgovornost Master Cuppera i cijelog razvojnog tima je vrlo velika jer na temelju uzorka od svega 300 do 500 grama trebaju donijeti odluku o kupnji vrlo velike količine kave, čak i preko 50 tona”, pojašnjava Vesna Mihatov, direktorica Istraživanja, razvoja i Nabave kave u Francku.

Franck tvornica kave

Sirova kava, koja je prethodno prošla sva testiranja istovaruje se na pomičnu traku u prostoru za prijem, a kapacitet prijemne linije je 10 tona/h. Nakon toga slijedi čišćenje te se pročišćena zrna prebacuju u silose ukupnog kapaciteta 1100 tona iz kojih se, prema planu proizvodnje i zadanoj recepturi, uzimaju određene količine, prže i usmjeravaju na strojeve za pakiranje ili pak na mlinove, ovisno o finalnom proizvodu.

Iznimno važnu ulogu u proizvodnji kave imaju majstori pržari jer je prženje umjetnost za sebe o čemu svjedoče Bruno Kos i Željko Korman koji su u Francku za ovaj ključni dio posla zaduženi već 10, odnosno punih 20 godina. Kako kažu, svaka vrsta kave je specifična i zahtijeva posebno prilagođen proces prženja kako bi se dobilo ono najbolje što zrno skriva. Ovaj proces prženja je izuzetno kompleksan i podrazumijeva prilagodbu i podešavanje različitih parametara koji utječu na konačni proizvod u šalici, ali i veliku koncentraciju jer su odgovorni za prženje serija od po 200 kg kave.

Zoran Škevin

“Tijekom cijelog procesa proizvodnje, u kontrolnoj sobi se kontinuirano nadzire kvaliteta, provjerava se stupanj prženja, boja i finoća mljevenja, dok je za procese pakiranja i paletiziranja osiguran visok stupanj automatizacije. Naime, korištenjem robota i primjenom sustava označavanja značajno podižemo učinkovitost u procesima skladištenja i isporuke finalnih proizvoda”, ističe Zoran Škevin, izvršni direktor lanca opskrbe u Francku.

Gotovi proizvodi skladište se u potpuno automatiziranom visoko regalnom skladištu, s 5000 paletnih mjesta raspoređenih na 14 katova. U ovaj dio radnici uopće ne ulaze, već sve zadatke obavljaju roboti, odnosno automatizirani viličari u potpunosti zaduženi za upravljanje robom što olakšava i ubrzava logistiku i distribuciju.

Potrošači u Hrvatskoj preferiraju tzv. tamne arome kave u kojima dominiraju okusi čokolade, lješnjaka i badema, a potrošnja kave po glavi stanovnika kod nas se kreće od oko 5,2 do 6 kilograma, dok je prosjek zemalja EU-a 5,8 kilograma.