Polaznici obrazovnog programa Leonardo da Vinci iz Toskane obišli su vinograde i maslinike Agrolagune te sudjelovali u praktičnoj radionici izrade kupaže od zadanih crnih vina

Najveći istarski proizvođač vina, maslinovih ulja i sira Agrolaguna, u četvrtak, 24. listopada, ugostio je polaznike Leonardo da Vinci obrazovnog programa iz Toskane na jednodnevnoj praksi i edukaciji o vinarstvu.

Polaznici su u Istru, gdje će boraviti 22 dana, došli posredstvom partnera projekta Razvojne agencije Brtonigla d.o.o., izvijestili su iz Agrolagune.

U Programu za cjeloživotno učenje EU, koji je najveći program Europske unije u području obrazovanja i koji obuhvaća sve sektore obrazovanja, potiče mobilnost i međunarodnu suradnju, sudjeluje 27 država članica EU, a Republika Hrvatska postala je punopravna sudionica Programa 1. siječnja 2011. godine. Program pokriva razdoblje od 2007. – 2013., a za njegovu provedbu predviđen je proračun od 6,9 milijardi eura.

Potprogram Leonardo da Vinci obuhvaća strukovno obrazovanje i osposobljavanje te je osmišljen tako da svojim aktivnostima potiče razvoj znanja, vještina i kvalifikacija svih sudionika. U sklopu tog programa u Istru je došlo deset polaznika iz Italije s ciljem upoznavanja karakteristika glavnih sorata vinove loze i organoleptičkih svojstava vina, radova u vinogradu i podrumu i sustava marketinga vina.

Prilikom posjeta Agrolaguni polaznici su obišli vinograd u Funtani gdje su ih enolozi Sabina Salamun i Miroslav Latal upoznali s vrstama tla, razlikama između crvene i bijele zemlje i sortimentu koji se sadi u Agrolaguni.

Nakon toga posjetili su najveći maslinik u Istri u Červar Poratu, odakle dolaze masline za proizvodnju ulja Ol Istria. Polaznici su aktivno sudjelovali u berbi i upoznali se s razlikama između pojedinih sorata maslina.

Nakon terenskog rada domaćini su ih odveli u upoznavanje podruma Vina Laguna i postupka prijema i obrade grožđa, te pripreme i procesa odležavanja vina u barrique sali Vina Laguna gdje odležavaju vrhunska vina Vina Laguna linije Festigia.

Praktični dio edukacije održan je u kušaoni Festigia gdje su polaznici dobili zadatak napraviti kupažu od zadanih crnih vina – terana, borgonje, merlota, cabernet sauvignona i syraha.

U Agrolaguni se puno radi na crnim kupažama i na tržištu se može naći već prepoznata kupaža Vina Laguna Festigia Castello, koja je i ovih dana dobila zlatnu medalju na ocjenjivanju u Italiji ( Bergamu ), te nova kupaža Vina Laguna Terra Rossa koja pronalazi put do sve većeg broja poklonika.

Toskana je dom nekih od najvećih svjetskih crnih kupaža, takozvanih Supertoskanaca te je iskorištena prilika da se izmjene iskustva s gostima iz Toskane. Uz mentorstvo Agrolaguninih enologa, polaznici su podijeljeni u četiri tima, a na kraju je birana najbolja kupaža koju su priredili sami polaznici.

Članica pobjedničkog tima Beccani Carolina ovom je prilikom izjavila: “Ovo nam je do sada bilo najuzbudljivije iskustvo jer smo dobili četiri vina i morali smo sami napraviti kupažu što čak i u Italiji nismo često imali priliku, tako da smo ovdje puno naučili. Napravili smo kupažu na bazi terana, kupažiranog s merlotom i borgonjom.”

Gosti iz Italije bili su oduševljeni vinogradima, maslinicima te podrumima koje su obišli, kao i modernim procesima proizvodnje koji daju vrhunska vina i ulja Agrolagune.

Nadasve interesantno i zabavno druženje završeno je degustacijom malvazija Vina Laguna. Činjenica da je ovaj program Italija istodobno organizirala u Francuskoj i Hrvatskoj govori nam da se polako, ali sigurno, Istra i Hrvatska penju na ljestvici vinskih destinacija priznatih od vinskih velesila kao što je Italija, ističe se u priopćenju Agrolagune.