Talijanski premijer Giuseppe Conte obećao je ‘super bonus’ svima koji prijeđu s gotovinskog na kartično plaćanje, što je dio nastojanja njegove vlade da smanji poreznu evaziju. Ta je mjera dio paketa koji je odobrila talijanska vlada, a koji uključuje i prijedlog proračuna za 2020. godinu, poslan na odobrenje EU vlastima.

Conte je rekao da će planom “Bezgotovinska Italija” poticati uporabu elektroničkog načina plaćanja i na taj način smanjiti sivu ekonomiju. U priopćenju, talijanska vlada je objavila da će ‘super bonus’ biti distribuiran početkom 2021. godine ljudima koji su koristili elektroničko plaćanje u sektorima gospodarstva u kojima se gotovina obično ne koristi.

Uz to, postojat će i lutrija i specijalne nagrade povezane s elektroničkim plaćanjem, ali i  kazne za trgovce i poduzeća koja odbiju uzeti kreditne kartice, stoji u priopćenju. U Italiji, mala poduzeća poput mehaničarskih ili vodoinstalaterskih često nude popuste klijentima koji plaćaju gotovinom a zauzvrat ne izdaju račune.

Vlada je također objavila da će se prag iznad kojeg su zabranjene gotovinske trgovinske transakcije spustiti s 3.000 eura na 2.000 eura u 2021. godini te na 1.000 eura u 2022. godini.

Dodatne mjere protiv prijevara vezanih uz porez na promet uvrštene su u prijedlog proračuna za 2020. godinu, koji se drži zadanih ciljeva vezanih uz deficit, dug i rast, najavljenih još 30. rujna.

Iduće godine Italija cilja proračunski deficit od 2,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), javni dug od 135,2 posto BDP-a i gospodarski rast od 0,6 posto.

Početkom tjedna talijanski je statistički ured ISTAT procijenio da je vrijednost sive ekonomije, koja obuhvaća ilegalne aktivnosti, poslove i rad sakrivene od državnih tijela, u 2017. godini iznosila 211 milijardi eura, što odgovara 12,1 posto talijanskog BDP-a. (Hina)