Trgovački lanac Metro Cash & Carry Hrvatska potpisao je danas ugovor o nabavi roba sa Savezom udruga malih trgovaca u Hrvatskoj.

Na konferenciji za medije održanoj u zagrebačkom sjedištu Metroa ugovor o suradnji potpisali su predsjednik Uprave Metro Cash & Carry Hrvatska Angelo Turati i član upravnog odbora Saveza udruga malih trgovaca RH i predsjednik Udruge trgovaca zadarske županije Zoran Paleka.

Turati je naglasio kako će se suradnji s malim nezavisnim trgovcima u ovoj godini poklanjati posebna pažnja. “Metro, kao vodeći veleprodajni centar u Europi iskoristit će svoju snagu i iskustvo zemalja iz regije kako bi unaprijedio poslovanje nezavisnih trgovina. Zemlje poput Poljske, Bugarske i Rumunjske prošle su kroz transformaciju koja je rezultat ulaska u EU, a prema čijim iskustvima Metro Hrvatska intenzivno radi na strategiji održavanja i razvoja nezavisnih trgovina”, kazao je Turati.

U prezentaciji koja je uslijedila, Blanka Zoretić, voditeljica Metroove ključne skupine kupaca – trgovci, upozorila je na negativna tržišna kretanja u maloprodaji naglasivši kako trgovina na malo uzastopno opada još od ožujka 2012. godine (-5,1% na godišnjoj razini), a nezavisne trgovine malog formata predvode u tom trendu s padom vrijednosnog udjela od 9,7% u 2012. godini.

Ona je rekla kako takva kretanja rezultiraju svakodnevnim smanjenjem broja objekata po godišnjoj stopi od 7%. U zadnjih deset godina hiper i supermarketi bilježe značajan rast tržišnog udjela s 10% do čak 34%. S druge strane, u tom periodu mali trgovci bilježe pad tržišnog udjela s 40% na 28%. Istodobno je tržište privatnih robnih marki poraslo s 5,4 % u 2004. na 18,1% u 2011. godini.

“Metro nam nudi nabavu robe po boljim uvjetima kao i prilagođeni asortiman, a to će potaknuti bolje poslovanje. Prioritet članica je i zaštita i suradnja s domaćim proizvođačima, kao i očuvanje i zaštita radnih mjesta i domaćeg kapitala, a Metro je prepoznao važnost ovih ciljeva te stoga ulazimo u ovu suradnju na obostranu korist”, rekao je Paleka.

Metro će i u ovoj godini nastaviti s razvojem projekta podrške malim nezavisnim trgovcima “Moj Dućan” koji ima za cilj jačanje pozicije nezavisnih trgovaca kroz lakšu nabavu i marketinšku podršku.