mlijeko-proizvodnja-kante-midiPad proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj nastavljen je i u kolovozu u kojemu je, po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), prikupljeno 49.140 tona kravljeg mlijeka, što je za 8,6 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, a 5,9 posto manje od prošlogodišnjeg prosjeka.

Kolovoz je tako treći mjesec za redom u kojem statistika bilježi pad otkupljenih količina mlijeka, a pad je na godišnjoj razini intenzivniji nego u lipnju i srpnju.

Naime, u lipnju je prikupljeno gotovo 52 tisuće tona kravljeg mlijeka, ili 1,2 posto manje nego u lipnju lani, a u srpnju nešto više od 50,4 tisuće tona, ili 5,6 posto manje nego u prošlogodišnjem srpnju.

Statistika za kolovoz pokazuje daljnji pad te je u osmom mjesecu prikupljeno najmanje mlijeka u ovoj godini, manje nego i u najkraćem mjesecu u godini, veljači kada je bilo prikupljeno oko 49,7 tisuća tona.

Podaci DZS-a za kolovoz ove godine pokazuju da je na godišnjoj razini smanjena proizvodnja maslaca za 6,3 posto, na 325 tona, dok je proizvodnja svih ostalih mliječnih proizvoda povećana.

Mlijeka za piće u kolovozu je proizvedeno 26.196 tona, ili 0,2 posto više nego u kolovozu lani.

Proizvodnja fermentiranih proizvoda u odnosu na kolovoz prošle godine porasla je za 7,9 posto, na 7.876 tona, kravljeg sira za 7,3 posto, na 3.075 tona, a vrhnja je proizvedeno 17,9 posto više, 2.567 tona.

Statistički podaci o proizvodnji kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda pokazuju da je u kolovozu, u odnosu na prosjek u prošloj godini, ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila manja za 5,9 posto, mlijeka za piće proizvedeno je 1,7 posto manje, a proizvodnja maslaca smanjena je za 16,5 posto.

Istodobno pak statistika u odnosu na prošlogodišnji prosjek bilježi rast proizvodnje vrhnja za 21,1 posto, kravljeg sira za 23,8 posto, a fermentiranih proizvoda za 18 posto.

DZS podatke o proizvodnji kravljeg mlijeka preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije – Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka koji obavlja analizu otkupljenog mlijeka od industrijskih i registriranih malih mljekara u Hrvatskoj. (H)