Švicarski Kuehne + Nagel ubrzava svoj rast i povećava dobit

Kuehne-Nagel - logistcki centar midiU prvih devet mjeseci 2015. godine švicarski logistički koncern Kuehne + Nagel grupa ubrzava svoj rast i ostvarenje rezultata. Iako su se neto promet i operativna dobit neznatno smanjili zbog utjecaja tečajnih razlika, operativni rezultat (EBITDA) povećao se za 4,6 posto i dosegao 777 milijuna švicarskih franaka u odnosu na isto vremensko razdoblje prethodne godine.

Unatoč negativnim efektima tečajnih razlika od 7,5 posto, dobit za navedeno razdoblje povećala se za 6,7 posto, na 512 milijuna švicarskih franaka.

Tijekom prvih devet mjeseci tekuće godine, Kuehne + Nagel iskoristio je prilike za rast u poslovanju uvoza u SAD iz Europe i Azije, čime je kompenzirao kontinuiranu slabost tržišta u pogledu izvoza iz Azije u Europu.

U ovoj poslovnoj jedinici profitabilnost se znatno poboljšala: operativna dobit po TEU povećala se za 4,4 posto, a marža na omjer EBIT-a i operativne dobiti (stopa pretvorbe) porasla je s 30,2 na 32,7 posto. U usporedbi s istim vremenskim razdobljem prethodne godine, EBIT je povećan za 11,7 posto.

Na stagnirajućem tržištu prijevoza zrakom, Kuehne + Nagel povećao je volumen za 5,1 posto tijekom prvih devet mjeseci 2015. godine. Povećana potražnja za specijaliziranim uslugama u segmentima automobilske, farmaceutske i zrakoplovne industrije te u segmentu kvarljive robe doprinijela je tom povoljnom razvoju, kao i dobar učinak u Aziji, Europi i Sjevernoj Americi. U odnosu na prethodnu godinu, stopa pretvorbe porasla je s 27,5 na 30,0 posto. EBIT je povećan za 11,0 posto.

dobitPoslovanje prijevoza kopnom zabilježilo je stabilan rezultat. Tijekom prvih devet mjeseci neto promet smanjio se za 12,1 posto zbog prekida poslovanja projekta i nižih stopa, koje su rezultat nižih cijena dizela. Akvizicija tvrtke ReTrans, američkog pružatelja multimodalnih rješenja za upravljanje prijevozom, konsolidirane od kolovoza 2015. godine, ojačat će tržišni položaj tvrtke Kuehne + Nagel kao pružatelja integriranih logističkih usluga u Sjevernoj Americi.

“U trećem kvartalu smo dodatno poboljšali svoje rezultate, posebno u prijevozu morem i prijevozu zrakom. Razvoj prijevoza kopnom je čvrst, a optimizacija odabranih projekata u ugovornoj logistici nastavlja se kako je planirano. Naša snažna usredotočenost na inovativne logističke usluge i strogu kontrolu troškova omogućila je rast dobiti u zahtjevnom tržišnom okruženju. Poslovni rezultati prvih devet mjeseci potvrđuju našu strategiju na tržištu te vidimo da je naša grupa na dobrom putu”, izjavio je Dr. Detlef Trefzger, izvršni direktor, Kuehne + Nagel International AG.

Mogućnost ponude proširivih cjelokupnih rješenja u industrijama koje uključuju automobilsku i farmaceutsku industriju, kao i industrije visokih tehnologija i potrošačke robe, dovela je do sklapanja brojnih novih ugovora tijekom prvih devet mjeseci 2015. godine.

Međutim, restrukturiranje odabranih projekata u Ujedinjenom Kraljevstvu i efekti tečajnih razlika nastavili su negativno utjecati na rezultat. EBIT je smanjen za 21 milijun švicarskih franaka na razinu od 86 milijuna švicarskih franaka u usporedbi s istim vremenskim razdobljem prethodne godine.