Italija, vodeći proizvođač vina, i dalje se bori da nađe mjesto u Kini koja bi mogla biti drugi najveći uvoznik njenog vina do 2020. godine

Prodaja Chiantija, Pinot Grigija i drugih od oko 300 talijanskih vina, činila je samo pet posto od 2,4 milijarde dolara potrošenih za uvoz vina u Kinu 2016. godine.
Od toga, oko 44 posto je prodaja Francuske, čak i Australije, Čilea i Španjolske – svih osim Italije.

“To je sramota. Talijanski proizvođači su zakasnili da uđu na ovo tržište”, kaže Andrew Tan, ljubitelj “Brunella di Montalcino”, odgovoran za nabavu kompanije “1919”, jednog od glavnih lanaca za distribuciju vina i drugih alkoholnih pića u Kini.

S više od 1.000 prodavaonica širom Кine, kompanija “1919” je prošloga tjedna bila u Veroni povodom “Vinitalije”, najvećeg godišnjeg sajma vina u Italiji.
Njegov zadatak je da nađe talijansko vino koje može odgovoriti na uspjeh uglednih australskih marki Jacobs Creek i Yellow Tail u donjem dijelu srednje kategorije na kineskom tržištu. Da bi se uopće došlo do prilike za uspjeh, “mora se skratiti lanac distribucije i dobiti cijena dobra za potrošače”, objašnjava on.
Talijanskim vinima je teško da se probiju u ponudi 300.000 marki na tržištu Kine, koje je bez premca po raznolikosti.

“Moramo shvatiti da nitko u Kini ne poznaje talijanska vina”, kaže Stevie Kim, direktorica kompanije “Vinitalia international”.

Njoj je zato prodor na kinesko tržište prioritet, jednak održavanju talijanske nazočnosti na američkom tržištu. Ako talijanska vina imaju prednost jer pružaju bolji odnos kvaliteta i cijene u nekoliko grupa kvaliteta, pred njima je ipak dug put do Kine, priznaje ona. Nju ne zabrinjava stalni rast kineske proizvodnje vina, naprotiv.

“Pogledajte što se dogodilo u Sjedinjenim Američkim Državama od starta kalifornijske proizvodnje vina. Vrlo je važno što Kinezi počinju piti vino. Oni će vremenom početi da se zanimaju za druga vina i za to treba biti spreman”, objašnjava ona.

Međutim, po Suzanne Mustacich, autorici knjige “Žedan zmaj”, koja govori o fenomenalnom uspjehu Bordeauxa u Кini, još ništa nije osvojeno.
“Italija ima problem se prepoznavanjem svojih vina i njihove povezanosti s luksuzom i kvalitetom, a baš to je koristilo Bordeauxu”, ocjena je te ekspertice.
Uspjeh talijanskih vina u SAD je u stvari uspjeh talijanskih restorana, čemu je doprinijela velika dijaspora.

Ali, ne dolazi u obzir da se to postigne u Kini, iako talijanska gastronomija svakako može i tamo imati neki oslonac, rekao je Marco Pizzolli, dužnosnik talijanske vinarija GIV, sa sedištem u Šangaju. Od presudnog značaja je edukacija potencijalnih potrošača u Kini.

“Talijanski restorani su, naravno, važni, ali trebali bi pokušati raditi više s lokalnim restoranima jer u njima leži pravi potencijal”, smatra taj stručnjak. (SEEbiz)