Tehno brandovi ugrozili primat Coca Cole

Tehnološki brandovi najviše su napredovali na najnovijoj listi Interbranda. U sastavu Top 10 najboljih svjetskih brandova sada nalazi čak sedam tehnoloških. Vodeće mjesto zadržala je Coca Cola, čija vrijednost je porasla 2 posto (na 70,45 milijardi dolara), ali sve bliže su joj brzorastući visoko-tehnološki divovi IBM, Microsoft i Google.

Vodeće ‘gazele’ među poznatim robnim markama su popularna tražilica Google te dva proizvođača pametnih telefona Apple i BlackBerry, čija vrijednost je skočila više od 30 posto.

Google, čija vrijednost je porasla za 36 posto (na 43,56 milijardi dolara), ujedno je postigao najveći skok među prvih deset (sa 7. na 4. mjesto). IBM je i dalje na broju dva s rastom od sedam posto, kao i Microsoft, koji je zadržao treće mjesto.

Najveći pad pretrpjela je finska Nokia, koja je izgubila na vrijednosti 15 posto i spustila se sa petog na osmo mjesto. S liste Top 10 ispala je Toyota, iza koje je teška godina, u kojoj je njezin brand pojeftinio 16 posto.

Osim Coca Cole, koja je veće deset godina neprikosnoveno vodeća, ne-tehnološki brandovi među prvih deset su još McDonald’s na šestom mjestu i Walt Disney na desetom.

Interbrand koristi razne kriterije pri rangiranju marki, uključujući različite načine pomoću kojih brand koristi ukupnoj vrijednosti kompanije. Tri ključna aspekta koji pridonose vrijednosti marke su financijska snaga proizvoda ili usluge, uloga branda u procesu odluke o kupnji te snaga branda da u budućnosti osigura zaradu kompaniji. (tportal.hr)