Špekulanti u novonastaloj situaciji vide dobru priliku za zaradu i smatraju kako je kava zvijezda među rasutim robama.

Žetva u Vijetnamu, najvećem proizvođaču kave vrste robusta, podbacit će zbog dugotrajne suše, što će gotovo sigurno dovesti do rasta cijena te sirovine ove i iduće godine.

To bi pak značilo da će drugu godinu zaredom rasti cijene te vrste kave. Što se tiče toga brenda dodatan problem je i to što posljednjih godina postojano raste potražnja u Indoneziji, trećem svjetskom proizvođaču robuste, što ne prati rast proizvodnje.

No osim robuste, također zbog lošeg vremena na južnoj hemisferi, očekuje se i pad proizvodnje u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču skuplje vrste kave arabice. Inače, zrna arabice koristi Starbucks, dok Nestlé za svoje instant napitke koristi robustu.

Cijene kave za isporuke u svibnju ipak nisu u petak poskočile nakon najave lošije berbe u Vijetnamu, pa je tako tona robuste na Euronextu blago porasla na 2060 dolara.

No kako će se to uskoro promijeniti pokazuju podaci kako su zalihe vode u spremnicima u Vijetnamu već pale na između 20 i 50 posto predviđenih kapaciteta. Naime, navodnjavanje polja kave nužno je za kvalitetan urod prije nego što u svibnju počne sezona kiša.

Riječ je zapravo o nastavku prošlogodišnjeg problema, kada je zbog istog razloga urod bio 15 posto slabiji nego godinu ranije. Zato su pak i poljoprivrednici koji se bave uzgojem te kulture smanjili isporuke pa je do kraja veljače isporučeno tek 45 posto uroda, dok je u isto vrijeme lani isporučeno 45 posto uroda. Inače, žetva kave počinje u listopadu.

“Suša će svakako biti razlog da poljoprivrednici ne žure s prodajom kave. Svjesni su kako se svaka odgoda isporuka odrazi na cijenu, pa će na taj način pokušati nadoknaditi ono što im je odnijelo loše vrijeme”, istaknuo je za Bloomberg Tran Tuyen Huan, glavni direktor robne burze u Ho Ši Min Cityju.

Na rast cijena kave moglo bi utjecati i to što su zbog velikih suša poljoprivrednici morali ranije početi navodnjavati svoje nasade. To bi pak moglo izazvati prerano zrenje kave, odnosno njezinu raniju berbu.

Ako se kava bere tijekom kišne sezone ona je poprilično lošije kvalitete nego ona koja se bere u listopadu. Kako procjenjuju analitičari,izvoz iz Indonezije mogao bi u godinu dana nakon 1. travnja dosegnuti 450.000 tona od ukupno 640.000 tona uroda.

No valja imati na umu kako se potrošnja kave u toj državi gotovo udvostručila u posljednjih deset godina, a nema naznaka da taj trend jenjava. Uzevši u obzir i probleme u Vijetnamu, procjenjuje se kako će ove sezone na svjetskom tržištu nedostajati oko dva milijuna vreća kave od 60 kilograma, dok je ove godine na tržištu bio višak od devet milijuna vreća.

Smanjenoj opskrbi mogle bi pridonijeti i napetosti između kolumbijskih vlasti i proizvođača koji su sredinom prošloga tjedna stupili u štrajk. Traže da im država poveća subvencije kako bi se zaštitili od posljedica negativnih tečajnih razlika.

Vlasti pak nemaju previše sluha za njihove zahtjeve, pa je izbio i niz sukoba prosvjednika s policijom. Kolumbija je inače četvrti svjetski proizvođač kave, iza Brazila, Vijetnama i Indonezije, a upravo kava je njezin najvažniji izvozni proizvod o kojemu ovisi egzistencija oko pola milijuna obitelji.

Tako je izvjesno da će kavopije diljem svijeta svoj omiljeni napitak morati plaćati skuplje, no kako je ukazao Shawn Hackett, predsjednik američke kompanije Boynton Beach, ova situacija je i dobra prilika za zaradu. On naime smatra kako u segmentu rasute robe trenutačno nema bolje oklade od one na kavu. (Poslovni.hr)