Tetra Pak obilježava 21. godišnjicu izvještavanja o održivosti i predstavlja svoje aktivnosti, investicije i ciljeve na ovom području.

Pristup kompanije izvještavanju o održivosti značajno je unaprijeđen tijekom posljednja dva desetljeća: od fokusiranja na obaveze i aktivnosti vezane uz ekologiju u prvom izvještaju iz 1999. godine, do procjene svakog segmenta poslovanja i njegovog utjecaja, uključujući upravljanje društveno odgovornim poslovanjem i lancem opskrbe. Kompanija je usvojila niz različitih alata za samoprocjenu u cilju usklađivanja sa smjernicama Globalne inicijative za izvještavanje (Global Reporting Initiative – GRI), istovremeno podržavajući Ciljeve održivog razvoja (Sustainable Development Goals – SDGs) Ujedinjenih naroda kroz proces nazvan “procjena napretka” kako bi se u konačnici osigurao najveći mogući utjecaj kompanije na ovom području.

Ovogodišnje izvješće koncentrira se na nekoliko izdvojenih dijelova. Donosi detalje Strategije vezane uz portfelj održivog pakiranja kompanije Tetra Pak i investiciji od 80 milijuna eura u razvoj papirnatih slamki, neodvojivih čepova i drugih rješenja koja će u razdoblju od 2019. do 2021. zamijeniti plastične slamke na bazi fosilnih goriva. Sadrži i način na koji kompanija ostvaruje zadani cilj smanjenja emisije ugljika do 2020. godine, kumulativno smanjujući emisiju CO2 za 10 milijuna tona započevši od 2010. u cijelom lancu vrijednosti.

Piše o sklapanju partnerstva na području recikliranja s kompanijama kao što je Veolia u svrhu proširenja suradnje i ubrzanja globalnog recikliranja višeslojne kartonske ambalaže za piće. Tetra Pak je od 2012. investirao 20 milijuna eura u infrastrukturu za prikupljanje i recikliranje višeslojne kartonske ambalaže. Nadalje, s istim ciljem u kompaniji je na globalnoj razini otvoreno 45 novih radnih mjesta. U regiji Jugoistočne Europe Tetra Pak surađuje s različitim lokalnim organizacijama kako bi podigao svijest o recikliranju. Više od 23.500 djece i učitelja u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj i Rumunjskoj sudjelovalo je u programima edukacije o okolišu, koje je Tetra Pak podržao u 2018. godini.

Jedan od dijelova je i izvještaj koji pokazuje kako Dairy Hub model uključuje male poljoprivredne proizvođače u lanac opskrbe mliječnim proizvodima. Tetra Pak je u ožujku 2019. potpisao Opće uvjete ugovora za prvi Dairy Hub u Albaniji. Očekuje se da će Dairy Hub po svom osnivanju povećati prinose i prihode malih poljoprivrednih proizvođača za barem 20-30%.

“Tijekom mojih 20 godina rada u Tetra Paku, održivost je uvijek bila ključni dio našeg obećanja kako ćemo štititi hranu, ljude i budućnost”, rekao je Mario Abreu, potpredsjednik Odjela za održivost. “Proces godišnjeg izvještavanja drži nas usredotočenima na posvećenost održivosti, kako na internoj tako i na eksternoj razini. Putem smo mnogo naučili – posebice o važnosti partnerstava, stalnom ostvarivanju malih pobjeda i potpunoj transparentnosti.”

Izvještaj o održivosti za 2019. kompanije Tetra Pak možete pronaći ovdje.