U finalu međunarodnog natjecanja “Henkel Innovation Challenge”, koje se održalo u Beču od 8. do 10. travnja, sudjelovala su 23 studentska tima iz 28 zemalja, uključujući i tim Amidza iz Hrvatske.

henkel-innovation-challenge-8Tim iz Hrvatske je, nakon osvojenog prvog mjesta prošle godine, i ove godine ostvario dobar rezultat te ušao među osam najboljih timova.

Tijekom trodnevnog natjecanja, studenti su predstavili svoje inovativne koncepte za 2050. godinu.

Žiri sastavljen od menadžera kompanije Henkel za pobjednika je odabrao je belgijski tim “The Sharp Shepards”.

Jérémy Denisty (23) i Marine Van Halle (20) studenti s Université Catholique de Louvain, osvojili su ovogodišnji “Henkel Innovation Challenge”. Njihov proizvod naziva “Persil Energy Patch” ocijenjen je u finalu boljim od prijedloga proizvoda njihove međunarodne konkurencije.

“Odlično se osjećamo zbog pobjede. Razina natjecanja bila je uistinu visoka i timovi vrhunski”, rekao je Denisty iz pobjedničkog tima. “Mislim kako je najvažnije biti strastven oko onoga što radiš. Ako niste strastveni nećete dovoljno raditi na svom proizvodu”, rekla je Marine Van Halle.

Pobjednici će dobiti kartu za put oko svijeta u vrijednosti od 10.000 eura, te zajedno s drugo i treće plasiranim timovima imati priliku osobno upoznati predsjednika Uprave kompanije Henkel, Kaspera Rorsteda.

Žiri je uvjerila ideja za proizvod pobjedničkog tima: “The Persil Energy Patch” – revolucionarna tehnologija za čišćenje koja unapređuje rezultate čišćenja i svjetline Persila pretvarajući energiju koju stvara kretanje tijela u električnu energiju. Timovi Darmalite s Filipina i Tim Cyanofix iz Italije osvojili su drugo i treće mjesto.

Druga nagrada otišla je studentima Marco del Valle i Christine Darla Bautista s University of the Philippines za njihovu ideju za proizvod “Buchstrahl”. Njihova vizija je premaz koji štiti površine i neutralizira onečišćivače dok prikuplja solarnu energiju. Tim iz Italije u sastavu Tommaso Bressa i Iva Mladenovic s Bocconi University osvojili su treće mjesto.

Njihov proizvod je medicinsko super ljepilo koji se može koristiti kao fleksibilno ljepilo koje drži maramice zajedno nakon operacija ili porezotina.

Ovogodišnji predstavnici Hrvatske, studentski dvojac iz Rijeke, Branimir Peraić (Ekonomski fakultet u Rijeci, smjer menadžment) i Marko Pavičić (Biološko tehnološki fakultet u Rijeci), žiriju su se predstavili Instant washer narukvicom, inovativnom idejom za skidanje mrlja s odjeće te ušli među osam najboljih timova.

Henkel Croatia već niz godina sudjeluje u natjecanju, a prošlogodišnji pobjednik međunarodnog finala bio je upravo tim iz Hrvatske, s idejom za revolucionarni hairstyling proizvod.

Ove godine, natjecanje je privuklo studente različitih studija iz cijelog svijeta, s prijedlozima koje su predali dvočlani timovi iz 28 zemalja, uključujući Alžir i Katar, koji su sudjelovali po prvi put. Izazov za studente bio je na temelju predviđenih trendova i potreba tržišta u 2050. godini osmisliti inovativan i održiv proizvod ili tehnologiju za Henkelovu robnu marku.

“Henkel Innovation Challenge” održan je osmi put. Tijekom proteklih osam godina u natjecanju je sudjelovalo 35.000 studenata diljem svijeta. “Henkel Innovation Challenge predstavlja izvanrednu priliku da stupimo u kontakt s vrhunskim međunarodnim talentima i predstavimo Henkel kao potencijalnog poslodavca”, izjavila je Dr. Lena Christiaans, voditelj odjela za Employer Branding u Henkelu.

Henkel zapošljava 50.000 ljudi iz 120 država u preko 75 zemalja diljem svijeta. Svake godine više od 1500 studenata diljem svijeta završi praksu u Henkelu.