tisak-ftd1Tvrtka Tisak je u prvih devet mjeseci ove godine završila s neto dobiti nešto višoj od 11 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 25,8 posto, vidljivo je iz financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Poslovanje Tiska, kako se navodi u pojašnjenju poslovnih rezultata, u prvih se devet mjeseci odvijalo pod utjecajem krize na tržištu i pada kupovne moći građana. U trećem kvartalu zbog utjecaja turističke sezone ostvareni su bolji rezultati tako da su na kraju prvih devet mjeseci ukupni prihodi Tiska iznosili 2,07 milijardi kuna, što je porast od 13 posto prema istom razdoblju lani.

Rast prihoda rezultat je rasta prometa maloprodaje i veleprodaje uslijed turističke sezone, a ponajprije zbog rasta prodaje i udjela na tržištu prepaid bonova za mobilne uređaje u veleprodaji, te rasta prometa duhana i ostale komercijalne robe u maloprodaji, napominju u tvrtki.

Ukupni rashodi Tiska u prvih su devet mjeseci iznosili 2,05 milijardi kuna i povećani su 13 posto. Rast rashoda uzrokovan je primjenom novog kolektivnog ugovora te lanjskim pokretanjem razvoja i modernizacije prodajne mreže.

Najznačajnije rizike i neizvjesnost za preostalo razdoblje godine predstavljaju daljnji pad kupovne moći uslijed recesije što može utjecati na prodaju osnovnog asortimana (tiskovine, cigarete, prepaid bonovi). Tvrtka nema problema s likvidnošću i naplatom potraživanja, stoji u pojašnjenju poslovnih rezultata. (H)