Tjedan u Ljubljani obilježila (ras)prodaja Šrotova carstva

Vrijednosnice Telekoma Slovenije su porasle tri posto dok su dionice Krke iz Novog Mesta dobile tek nešto više od jedan posto čime su tjedan završile na 71,60 eura

Slovensko tržište kapitala prošli je tjedan doživjelo jedan do svojih rekorda po visini prometa. Naime, gotovo 150 milijuna eura prometa za tjedan usred ljeta je više nego odlično, no kako se radi o prodaji dionica Pivovarne Laško i Mercatora koje su banke uzele Infond Holdingu zbog neplaćanja kredita ovaj tjedan neće biti tako likvidan.

Naime, osim prodaje dionica koje su banke NLB i Banka Celje prodale same sebi, ostatak prometa je vrijedio 7,5 milijuna eura. Tako je slovenski dionički indeks SBI20 tjedan završio na 4.183,99 bodova što je pad od 1,5 posto.

Što se tiče dionica Mercatora i Pivovarne Laško, one su tjedan završile padom od 1,6 posto, odnosno 3,6 posto. Od drugih dionica, vrijednosnice Telekoma Slovenije su porasle tri posto dok su dionice najveće slovenske farmaceutske kompanije Krke iz Novog Mesta dobile tek nešto više od jedan posto čime su tjedan završile na 71,60 eura.

Istovremeno dionice Petrola, Nove kreditne banke Maribor i Intereurope su također nastavile trend blagog pada koji traje drugi tjedan.

I ovaj tjedan će biti zanimljiv na burzi u Ljubljani jer se očekuje daljnja prodaja dionica Pivovarne Laško i Mercatora koje stoje kod banaka kao jamstvo kredita koji Infond Holding Boška Šrota ne može plaćati. Također, očekuje se i proglašenje stečaja te tvrtke. (Banka)