Todorić i Pivac najveći uvoznici hrane

U prvom polugodištu 2009. uvezli smo hrane za 1,043 milijarde dolara, a izvezli za 674 milijuna dolara. Na listi najvećih uvoznika najviše je tvrtki Ivice Todorića.

Uvjerljivo najveći uvoznik hrane u Hrvatsku Todorićev je Konzum, koji je u prvih šest mjeseci 2009. u nas uvezao poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 66,69 milijuna američkih dolara, a u čitavoj lanjskoj godini 137,1 milijun dolara.

Konzum, Vrbovec, Ledo
Zajedno s Pik Vrbovcem na petom, Ledom na osmom i Zvijezdom na 12. mjestu, među 15 najvećih uvoznika na listi koju posjeduje Večernji list, Todorićeve tvrtke u prvom polugodištu uvezle su tako više od 120 milijuna dolara poljoprivrednih proizvoda, oko trećine ukupnog uvoza ostalih na ljestvici.

Na drugom mjestu je mesna industrija Braća Pivac, na trećem hard diskonter Lidl. S Podravkom na četvrtom i Krašem na šestom mjestu još se i možemo braniti kako dijelu uvoza dajemo dodanu vrijednost prije njegova plasmana na police trgovina ili ga pak vratimo na inotržište.

No, na 7. mjestu je AWT International Zagreb, distributer prehrambenih, higijenskih i inih proizvoda robnih marki Barilla, Grancereale ili Kelly’s, na 9. još jedan “čisti” uvoznik Stanić, a između cigaretne industrije – TDR-a i Philip Morrisa – još su Franck, Coca Cola i Agragold. U zemlji u kojoj osim pšenice, kukuruza, jaja, peradi i mandarinki ne proizvodimo ničeg dostatnog za vlastite potrebe, ni lista za 2008. godinu ne razlikuje se previše.

S čak pet tvrtki u prvih sedam mjesta (osim Braće Pivac na 3. i Lidla na 6.), Todorić je lani uvezao poljoprivrednih proizvoda za više od 330 milijuna dolara ili 1,6 milijardi kuna – osminu ukupnog poljoprivrednog uvoza u 2008. godini vrijednog 2,6 milijardi dolara ili 15 milijardi kuna, dok je 15 najvećih ukupno uvezlo robe u vrijednosti 842,4 milijuna dolara.

Slom industrije
Nakon svih tih “uvoznih” brojki koje igraju u “domaćim” ili “stranim” timovima trgovačkih lanaca i ruše cijene konkurenciji, a prava domaća proizvodnja već godinama je u blatu do grla, potrošačka dvojba koliko je nakon svega “domaćega” stvarno domaće još je dublja.

Viro koji drži 14. mjesto uvoznika u 2008. godini, u toj istoj godini, primjerice, četvrti je na listi izvoznika, na kojoj predvode Podravka, TDR, Kraš, Sladorana Županja, Kandit, Dukat, Zvijezda… dok mesne tvrtke među uvoznicima, kojima je na začelju Gavrilović (15.), najbolje govore u kakvom nam je stanju ta industrija, koja danas proizvodi manje nego nam je prije 20-ak godina iznosio izvoz mesa.

Masni poticaji koje daje država očito nemaju učinka na proizvodnju, pa za razliku od EU, gdje je uvoz hrane najviše osam posto vrijednosti tržišta, u Hrvatskoj ta brojka iznosi vrtoglavih 40 posto. (Večernji.hr)