Mercator će se nakon prodaje obvezati na 20-godišnji najam, a nekretnine navodno nudi slovenskim i hrvatskim mirovinskim fondovima te osiguranjima.

mercator-slovenija-midiMercator, najveći slovenski trgovački lanac koji je od 2014. u vlasništvu hrvatskog Agrokora, u sljedećim će mjesecima vrlo vjerojatno prodati više važnih trgovačkih centara.

Radi se o tzv. projektu monetizacije u okviru kojeg će Mercator nekretnine prodati i potom ih ponovno uzeti u najam (sale&lease back), piše slovenski siol.net.

Mercator je posljednjih godina više puta provjeravao zanimanje za prodaju nekretnina. Posljednji puta su projekt krajem 2012., unatoč uvjetima koji su bili znatno povoljniji nego danas, tik pred ostvarenjem zaustavile banke koje su bile usred prodaje Mercatora Ivici Todoriću.

Mercator sada prodajom nekretnina želi smanjiti dug iz dva razloga. Prvi je prezaduženost Agrokora. Kompanija je prema dokumentima s kojima raspolaže slovenski siol.net krajem 2014. imala gotovo 3,5 milijarde eura dugovanja. Dodaje se kako samo ove godine na naplatu stiže oko pola milijarde eura financijskih obveza.

Prije nekoliko tjedana je i sam Agrokor proveo postupak monetizacije. Četiri trgovačka centra Konzuma prodao je za 66 milijuna eura južnoafričkom nekretninskom fondu Tower Property Fund Limited i uzeo ih u 12-godišnji najam.

Drugi razlog za prodaju Mercatorovih nekretnina su obveze koja kompanija ima bankama zbog reprograma kredita.

Nekretnine su glavna imovina Mercatora. Od ukupno gotovo 1,7 milijuna četvornih metara površine kojima upravlja u Sloveniji i na inozemnim tržištima, za razliku od drugih trgovačkih lanaca, u vlasništvu ima gotovo tri četvrtine. Mercatorove su nekretnine stoga važan izvor otplate kredita. Njihova je knjigovodstvena vrijednost procijenjena na otprilike 1,5 milijardu eura.

Paket nekretnina za koje trenutačno traži ulagače najmanji je do sada. Čini ga samo 69 trgovačkih centara iz različitih dijelova Slovenije.

“To su nekretnine koje u očima ulagača zadovoljavaju tehničke, okolišne i pravne okvire i u kojima Mercator želi na dugi rok obavljati trgovačku djelatnost”, pojasnili su u tvrtki.

Koji su trgovački centri konkretno na prodaju nije otkriveno, ali za pretpostaviti je da se radi o najprofitabilnijima. Mercator će se naime nakon prodaje obvezati na 20-godišnji najam. Nekretnine se navodno nude slovenskim i hrvatskim mirovinskim fondovima te osiguranjima.

Budući da su dogovori s više međunarodnih investicijskih kuća propali, Mercator sadašnji projekt vodi s tvrtkom za upravljanje Numerica Partneri koja je već registrirala tvrtku Prvi slovenski sklad nepremičnin.

Numerica će osnovati nekretninski fond koji će otkupiti trgovačke centre. Sredstva za otkup osigurala bi zainteresirana mirovinska i osiguravajuća društva kupnjom udjela u fondu, a djelomično će biti namirena i bankovnim kreditima. Numerica bi trebala upravljati trgovačkim centrima, a ulaganje bi se vratilo kroz najamninu.

Uspjeh projekta ovisi o tome hoće li ulagači biti spremni na takav prinos na kapital koji će biti prihvatljiv Mercatoru kao unajmljivaču. Zahtijevani prinosi za ulaganje u nekretnine iznose od 7 do 10 posto, a Mercator navodno cilja na najviše osam posto.

U Mercatoru su pri posljednjem pokušaju monetizacije računali da bi i u 2012. i u 2013. prodali nekretnina u vrijednosti 250 milijuna eura, a prošle su godine pokušali prodati nekretnine vrijedne 300 milijuna eura. Domaći institucionalni ulagači su pozvani jer inozemni, među ostalim i zbog izbjegličke krize, ovu regiju smatraju prerizičnom i traže previsoke prinose.

Cilj je ovogodišnje monetizacije smanjenje duga na četverostruku vrijednost EBITDA (dobit prije kamata, poreza, otpisa i amortizacije) dok je on sada na razini šest puta većoj od EBITDA. Prema posljednjim službenim podacima, Mercator je u devet prošlogodišnjih mjeseci imao 827 milijuna eura dugoročnih financijskih obveza i 72 milijuna eura kratkoročnih financijskih obveza.

EBITDA je iznosio 119 milijuna eura, što je 44 milijuna eura više nego u devet mjeseci 2014. (banka.hr)