tomislav-bagic-izvrsni-direktor-maloprodaje-veleprodaje-marketinga-mercator-hMercator-H u ovoj godini planira osvježavanje asortimana i trgovina, a prvi koraci u tom smjeru već su poduzeti, navodi Tomislav Bagić, v.d. izvršnog direktora Mercatora-H za maloprodaju, veleprodaju i marketing

Mercator je tijekom deset godina poslovanja u Hrvatskoj raširio svoju prodajnu mrežu kroz različite formate: od malih kvartovskih trgovina preko super i hipermarketa do trgovačkih centara.

A kako bi zaokružio poslovanje lani je otvoren i logističko distributivni centar u Svetoj Nedelji koji dodatno doprinosi ostvarenju sinergijskih učinaka nabave, logistike i maloprodaje, ističe Bagić.

Od početka ove godine uz dosadašnju funkciju direktora maloprodaje preuzeli ste odgovornost za još dva ključna područja: veleprodaju i marketing društva Mercator-H. Možete li nam reći nešto više o tom imenovanju, odnosno zašto je odlučeno da jedna osoba vrši tri tako važne funkcije?

Maloprodaja i veleprodaja čine “core business” poslovanja svakog trgovačkog lanca i u direktnom su kontaktu s kupcima. Budući da marketing ima ključnu ulogu u predstavljanju oba kanala, logično je da bude usko povezana s ta dva sektora, a objedinjavanjem rukovođenja triju područja trgovine ostvaruju se jasniji pogledi u postizanje međusobnih sinergijskih efekata.

Tim koji je i do sada uspješno radio u okvirima svojih područja sada će još bliže surađivati, imati brži protok i razmjenu informacija i time maksimizirati svoje rezultate. Mercator se povodi prema određenim standardima poslovanja – počevši od širine asortimana preko kvalitete ponude te inovativnog pristupa ugođaju kupovine što ćemo i dalje jačati.

Akvizicijom Getroa dobili smo mogućnost dosega veleprodajnih kupaca te logističko – prodajne kapacitete za kvalitetnije pružanje te vrste usluge. Veleprodaja sudjeluje s 20 posto u ukupnim prihodima društva, a jačom međusobnom suradnjom želimo doprinijeti povećanju tog udjela.

Predstavite nam ukratko aktualnu prodajnu mrežu Mercatora-H.
Mercator je tijekom deset godina poslovanja u Hrvatskoj raširio svoju prodajnu mrežu kroz različite formate: od malih kvartovskih trgovina preko super i hipermarketa do trgovačkih centara poput Mercatora u Vukovarskoj ili centra u Rovinju koji je otvoren prije nepunih godinu dana.

Odluka o formatima ovisi o zahtjevima regije i konkretne lokalne sredine, a danas u maloprodaji zapošljavamo oko 3300 djelatnika. S više od 130 prodajnih jedinica prisutni smo u cijeloj Hrvatskoj i s lokalnim proizvođačima godinama surađujemo u proizvodnji trgovačke marke.

Budući da oni plasiraju i svoje proizvode kroz našu maloprodajnu mrežu pomažemo razvoj lokalne proizvodnje, a kako jedan dio ponude trgovačke marke plasiramo i na ostala tržišta, na kojima je Mercator prisutan, doprinosimo izvoznim rezultatima zemlje.

Osim spomenutog trgovačkog centra u Rovinju, u prošloj je godini ostvarena još jedna kapitalna investicija – izgradnja logističko distributivnog centra u Svetoj Nedelji za potrebe Grupacije, a kroz takav LDC doprinijeli smo povećanju sinergijskih učinaka nabave, logistike i maloprodaje, što u konačnici rezultira bržom i efikasnijom distribucijom u naše trgovine.

Kako komentirate prošlogodišnje rezultate i tržišni udio Mercatora u Hrvatskoj?
Usprkos teškim gospodarskim uvjetima i promijenjenim navikama potrošača, Mercator-H je povećao ukupne prihode i ostvario planske ciljeve. Uz 382,3 milijuna eura prihoda od prodaje te 430 milijuna eura ukupnih prihoda Grupe na hrvatskom tržištu, u posljednja dva kvartala prošle godine zadržali smo tržišni udio koji želimo povećati.

Fokusirani smo na maksimizaciju unutarnjih rezervi i učinkovitosti u maloprodajnom segmentu, a zajedno s djelatnicima u maloprodaji i veleprodaji u našim trgovinama i dalje nudimo poznati standard kvalitete ponude, usluge i ugođaja kupnje po povoljnim cijenama.

Možemo li reći da je za Mercator, od svih tržišta na kojima je prisutan, Hrvatska najkonkurentnije tržište?

Hrvatska je iznimno tržišno konkurenta, no kao i u svim drugim gospodarskim granama, svaka konkurencija testira unutarnje snage i kapacitete dok ujedno motivira u pronalasku svježijih pristupa kupcu. Konkurencija je prednost za krajnjeg kupca.

Koja je snaga i prednost Mercatora u odnosu na vaše konkurente?
Niža kupovna moć i nove potrošačke navike od svih su trgovaca zahtijevale promjene u pristupu, a Mercator se prilagodio kroz povoljnije cijene i veću ponudu vlastite trgovačke marke koju kupci percipiraju kroz provjerenu kvalitetu proizvoda i veće vrijednosti za svoj novac. Pritom smo zadržali visoki standard usluge i ugođaja u kupnji na čemu ćemo i dalje raditi.

Na nedavno održanom predstavljanju poslovnih rezultata Mercator grupe za prošlu godinu, Stanka Čurović, članica Uprave Mercator grupe za područje Mercator trgovine Jugoistočne Europe, za Hrvatsko je tržište najavila stabilizaciju poslovanja i osvježenje asortimana proizvoda i njegovu prilagodbu izmijenjenim potrebama potrošača. Također je govorila o pretvaranju objekata Getroa u trgovačke centre s više zakupaca. Možete li nam reći nešto više o spomenutim projektima?
U 2012. godini posvećujemo se osvježavanju ponude za kupce Mercatora i Getroa. U Mercatoru ćemo uvesti dodatne asortimane i biti cjenovno prihvatljiviji; proširit ćemo svježe odjele te, sukladno zapadnoeuropskim trendovima, omogućiti kupcima više pakiranih proizvoda na odjelima delikatese, kruha i mesnice čime kupci štede vrijeme i mogu se posvetiti drugim, dodatnim sadržajima. Proširit ćemo ponudu voća i povrća te, kao što sam spomenuo, i ponudu trgovačke marke.

Osim provjerenih i renomiranih domaćih proizvođača, za našu trgovačku marku proizvode i odabrani inozemni partneri poput švicarskih u kategoriji čokolade. S druge strane, u Getroe postupno uvodimo dodatnu ponudu koja će obuhvaćati proizvode za kućanstvo, poput ponude namještaja, tekstila i tehnike i na taj način Getro trgovine oblikujemo u Getro centre.

Osvježenje ponude započinje od najmanjih formata, a posvetit ćemo se i modernizaciji trgovina u smislu osvježenja dizajna i boljeg unutarnjeg označavanja.

Grupa Mercator nedavno je s ukupno 14 milijuna eura provela dokapitalizaciju kćerinskog društva M Tehnika, čija je glavna djelatnost prodaja tehničkih proizvoda. Jedan od povoda je skorašnje otvorenje kćerinskog poduzeća u Hrvatskoj. Što nam možete reći o tome?
Mercator Tehnika je izrazito prepoznat brend na matičnom tržištu. Obzirom da se radi o specijaliziranoj ponudi, u formi zasebne kompanije s vlastitim resursima i stručnjacima, posvetit će se boljem zadovoljenju potreba kupaca u tom segmentu.

S druge strane, izdvajanjem društava M Tehnika na svim tržištima i nastupom na europskom tržištu kao jedna, specijalizirana kompanija, moguće je ostvariti dodatne sinergijske učinke u nabavnom lancu i logističkim aspektima.

Koji su drugi osnovni naglasci poslovanja Mercatora u Hrvatskoj u 2012. godini? Planirate li daljnje širenje maloprodajne mreže Mercatora-H i Getroa?

Ove godine se fokusiramo na osvježenje ponude i trgovina za kupce. Organski rast i akvizicije temelj su razvoja svakog trgovačkog lanca i Mercator uvijek prati nove prilike, mogućnost otvaranja novih prodajnih objekata ili potencijalne akvizicije u kontekstu jačanja svoje pozicije na tržištu. Na taj način razmišljamo i u ovoj godini.

Pogledajmo malo dalje u budućnost, u 2013. godinu. Što donosi ulazak Hrvatske u Europsku uniju za Mercator-H? Hoće li to olakšati poslovanje i na koji način?
Očekujemo optimizam kroz povećanje investicija, snaženje turističke djelatnosti i stimulacije potrošnje, a posljedično i rasta prometa u trgovini. Budući da smo dio Grupacije koja već godinama posluje na tržištima Europske unije, pripreme i know-how u tom segmentu su već preuzeti pa se poslovanje u Hrvatskoj već usklađuje sa standardima EU.

Za Mercator-H je ulazak Hrvatske u Europsku uniju prilika za dodatno jačanje pozicije na tržištu i jačanje svojih konkurentskih potencijala kroz sinergiju s članicama Grupe koji već posluju na tržištu EU.