Trgovačke marke – Kupovne navike: Različiti pristupi i strategije

Na razini formata drogerije smanjuju udio TM-a, diskont ostaje na prošlogodišnjoj razini, dok hipermarketi i supermarketi generiraju rast udjela TM-a. Kad su vodeći trgovci u pitanju, imamo suštinski različite strategije: od Kauflanda koji smanjuje udio TM-a do Interspara koji ima veliki rast TM udjela

GfK Panel kućanstava posljednjih 17 godina u Hrvatskoj prati FMCG potrošnju za potrebe kućanstva na dnevnoj razini 365 dana u godini. Analizirajući što se događa s trgovačkom markom (TM) fokusirali smo se na razdoblje siječanj – srpanj 2017. u odnosu na isto razdoblje 2016. godine.

Trgovačka marka u Hrvatskoj u ovoj godini bilježi rast udjela. Sličan trend bilježimo i na susjednim tržištima srednje i istočne Europe (CEE regija): Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj, dok Češka, Rusija, Bugarska, Srbija i Rumunjska bilježe trend stagnacije i/ili pada TM udjela.

Zajednička crta ovih tržišta može se opisati kroz kategorije koje su dominantno TM kategorije: papirna konfekcija, slani snack, gotova i smrznuta jela, žitarice za doručak, sladoled, vrhnje te konzervirana riba.

POGLED U TM KOŠARICU
Valja istaknuti kako ovaj rast nije opće mjesto hrvatskog FMCG tržišta u 2017. s obzirom na to da je situacija složena u kontekstu formata, trgovaca, kategorija i profila kupaca.

Na razini formata drogerije smanjuju udio TM-a, diskont ostaje na prošlogodišnjoj razini, dok hipermarketi i supermarketi generiraju rast udjela TM-a.

Kad su vodeći trgovci u pitanju, imamo suštinski različite strategije: od Kauflanda koji smanjuje udio TM-a do Interspara koji ima veliki rast TM udjela.

Većina kategorija pakirane hrane bilježi rast udjela TM-a, ali niz kategorija ne prati ovaj rast: margarin, muesli, čokoladni program, kava, pivo, pet food, sredstva za čišćenje, deterdženti i omekšivači rublja, šamponi, njega lica, sredstva za perilicu posuđa.

Primjetne su i razlike na razini profila kupaca. U ovoj godini natprosječan rast udjela TM-a prisutan je u košaricama Achieversa, Hedonista i Socialrationalsa. Promatrano kroz dulje razdoblje (2013. – 2017.) natprosječan udio TM-a bilježimo u košaricama Achieversa i Nurturersa.

Achieversi, iako relativno manji segment, dugoročno su važan segment kupaca za svakog FMCG igrača jer će se njihov broj povećavati a i zato što trenutno povećavaju svoju potrošnju na FMCG tržištu.

Riječ je o kupcima kojima je važno izgraditi i zadržati društveni status stavljajući pritom svoje interese ispred interesa zajednice.

Novac je za njih cilj, ali i ekspresija uspjeha. Zastupljeniji su među Millennialsima kao i na području Zagreba, Istre i Dalmacije.

Skloniji su inovacijama, posebno ako dolaze od brendova kojima se vjeruje. Bitan su pokretač out-of-home potrošnje.