Predsjedništvo Vijeća Udruženja trgovine sastalo se kako bi raspravilo o zaključcima artikuliranim na nedavno održanoj konferenciji o trgovini u organizaciji HGK, a vezanim za aktualnu problematiku u djelatnosti trgovine poput manjka zaposlenih, rada nedjeljom, Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse i pitanja problematike sve učestalije organizirane krađe u trgovinama.

“Premda je trgovina jedan od najvećih poslodavaca u Republici Hrvatskoj, 15,4% svih zaposlenih radi u djelatnosti trgovine, posljednjih godina veliki broj trgovaca u suočava se s manjkom radne snage, posebno određenih vrsta zanimanja. Među njima izdvajamo zanimanje prodavača, mesara, skladištara, vozača, blagajnika, pekara…”, naglasila je direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić. Dodala je i kako je problem manjka zaposlenih u trgovini sada prisutan tijekom cijele godine zbog čega su trgovci pozdravili liberalizaciju zapošljavanja stranaca kojeg je donio novi zakonodavni okvir, ali i zapošljavanje studenata i umirovljenika.

Trgovci se između ostalog sve češće susreću i s problemom krađa u trgovini, naglasio je Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK, dodavši kako je sve više organiziranih kradljivaca koji kradu visoko vrijedne proizvode i dalje ih preprodaju na sivom tržištu. Na Vijeću je zaključeno da će se ispred Hrvatske gospodarske komore poduzeti potrebne aktivnosti prema nadležnim tijelima, a sve u cilju konkretnih prijedloga struke za rješavanje navedene problematike.

Budući da struka nema jedinstveni stav oko rada nedjeljom u trgovini, zaključeno je da je potrebno razraditi modele koji bi iznjedrili zadovoljavajuća rješenja i za poslodavce i za zaposlene po pitanju ograničavanja rada nedjeljom poput primjerice povećavanja cijene rada nedjeljom, ograničavanja broja radnih nedjelja tijekom godine i sl.