Trgovina u krizi: Zbog štednje smanjili broj radnika i zabranili godišnje

Iako je velikom broju građana posljednjih mjeseci najveći problem prikupiti novac za ljetovanje, zaposlene u trgovine muči kako uopće dobiti godišnji odmor prije nego padnu prve kiše.

Posla je mnogo, zbog štednje radnika malo, pa su za trgovce slobodni tjedni u lipnju, srpnju i kolovozu postali kao zgoditak na lutriji.

Kako doznajemo iz Sindikata trgovine, situacija s ostvarivanjem prava na godišnji odmor u ljetnim mjesecima koliko-toliko je korektna u velikim trgovačkim lancima koji imaju sindikalne podružnice. No, u manjim trgovinama radnici trpe svašta.

“Iako im je zakonom zajamčeno korištenje dva tjedna neprekinutog godišnjeg odmora malo je onih koji to svoje pravo mogu koristiti uopće, a ljeti posebno. Poslodavci radnicima, neovisno o godišnjem dobu, daju slobodno, primjerice, samo jedan tjedan ili nekoliko dana. Također, poznati su nam i slučajevi kada se radnike šalje na godišnji odmor isključivo kada to poslodavcima odgovora i to bez rješenja za godišnji odmor u kojem je specificirano trajanje odmora”, kaže Zlatica Štulić, voditeljica osječkog regionalnog ureda Sindikata trgovine.

Na žalost, riječ je o ljudima koji su toliko uplašeni za svoja radna mjesta da o nezakonitom načinu organizacije rada svojih poslodavaca šute.

“U najvećem broju slučajeva požale se na kršenje prava retroaktivno, tek nakon što dobiju otkaze. Ne žele prijaviti poslodavca ranije jer sumnjaju da ih sindikati mogu zaštititi od otkaza. Mi, naravno, svakome pokušamo pomoći, te stoga potičemo radnike u trgovini da nam se javljaju sa svojim problemima”, kaže Štulić. (Glas Slavonije)

Rade bez pauze u dvije smjene
Iako veliki trgovački lanci u praksi dopuste svojim radnicima da dva tjedna godišnjeg odmora u komadu iskoriste u ljetnim mjesecima, mnogi ne vode računa o adekvatnoj organizaciji posla za masovnih odlazaka na odmore. Tako se, žale se osječki trgovci, događa da prevelik broj ljudi odjednom odlazi na odmor, te da su za to vrijeme oni koji ostaju na radnim mjestima pod velikim pritiskom. Rade bez pauze i slobodnog dana, u dvije smjene bez prethodne najave, odrađuju prekovremene sate koji im se ne plaćaju ili pak, suprotno praksi poslovanja, po nekoliko tjedna uzastopno rade u samo jednoj smjeni što im onemogućava obavljanje osnovnih privatnih poslova.