Trgovine će moći raditi od 0 do 24 sata

trgovina-djelatnica-midiO radnim nedjeljama ili pak o non-stop radnom vremenu svaki vlasnik trgovine odlučivati sam

Prema radnom nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o trgovini radno vrijeme neće se zakonski regulirati, nego će se u potpunosti prepustiti tržišnoj regulaciji.

Zakonske izmjene predviđaju i dozvolu bavljenja trgovinom i neprofitnim pravnim osobama pa će moći prodavati i udruge, zadruge i ustanove.

Novim zakonom izgradnja trgovačkih centara će se ubrzati jer resorno ministarstvo gospodarstva više nema obavezu da određuje posebne uvjete za obavljanje trgovine u postupku izdavanja lokacijske dozvole investitoru.

Predsjednica sindikata trgovine Dragica Mišeljić za Novi list rekla je kako radnici u trgovini i sada rade po 70 sati tjedno, a ne 40 koliko je zakonom propisano, ali ne usude se pobuniti.

Sindikat trgovine Hrvatske izlaz još jedino vidi na razini Europske unije. Naime,  globalna sindikalna organizacija koja okuplja sindikate uslužnih djelatnosti  (UNI), europskoj birokraciji predat će inicijativu Bečkog dijaloga sindikata Centralne i Istočne Europe koji se zalažu za regulaciju radnog vremena u trgovini na razini EU.

Inače, sindikati udruženi u UNI Commerc pokrenuli su zajedničku inicijativu za slobodnu nedjelju i blagdane u djelatnosti trgovine. (Novi list)