Tunis je po prvi puta u povijesti dospio na drugo mjesto svjetske liste najvećih uzgajivača maslina. Veliki uspjeh za zemlju koja je prije samo nekoliko godina prošla kroz revoluciju i smjenu vlasti.

masline midiPrije samo nekoliko godina, Karim Daouid nije mogao sanjati o ovakvom uspjehu. Diljem Tunisa, plantaže masline bujaju, zahvaljujući obilnim padalinama i zdravim krošnjama.

Tako je proizvodnja maslinovog ulja porasla za 400 posto u odnosu na prošlu godinu.

“To je veliki uspjeh za nas proizvođače. To je ujedno i dokaz da se naš rad cijeni na međunarodnom tržištu”, kaže uzgajivač maslina Karim Daouid.

Blizu dvije trećine maslinovog ulja iz Tunisa izvozi se u zemlje Europske unije. Ove godine, uzgajivači bi prodali i više, da nema uvoznih kvota, što je dovelo do toga da mnogi uzgajivači nisu zaradili onoliko koliko su planirali.

No, postoji još jedan razlog. Vjeruje se da mnogi europski proizvođači kupuju ulje od Tunižana po jeftinijim cijenama, kako bi ga zatim pomiješali sa vlastitim sirovinama.

“Mislim da trebamo napraviti veće marketinške napore kako bi promovirali vlastito maslinovo ulje. Umjesto izvoza sirovine, trebamo izvoziti gotov proizvod”, kaže Mokhtar Chichi, vlasnik rasadnika masline.

Uzgajivači tvrde da im dobra kvaliteta omogućava borbu sa međunarodnom konkurencijom. Ovaj rasadnik je prošle godine prodao pet milijuna biljaka. Ali, izazov u Tunisu je što ovoj zemlji nedostaje različitih sorti maslina, a sistemi navodnjavanja su zastarjeli.

Ovo je dosta nepredvidljiva industrija. To se pokazalo i u Italiji, kada se blizu 800 tisuća stabala zarazilo jednom južnoameričkom bakterijom. To je talijansku ekonomiju stajalo 300 milijuna eura.

Za sada Tunis nema takvih problema, što ulijeva kakvu-takvu nadu, u zemlji gdje ljudi teško pronalaze posao, i gdje je turizam osakaćen nestabilnom političkom situacijom. (SEEbiz.eu/Al-Jazeera Balkans)