U 2011. godini zabilježen je značajan porast vožnje pod utjecajem alkohola, pokazalo je istraživanje o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj koje Zagrebačka pivovara provodi u sklopu nacionalne kampanje “Razmisli” posvećenu odgovornom konzumiranju alkohola.

tina-puhalo-grladinovic-damir-novak-marijana-pecoja-darko-grac-slobodanka-keleuvaIstraživanje je provedeno u suradnji s agencijom Hendal te predstavlja nastavak projekta “Razmisli – kad piješ, ne vozi”, a provodi se s ciljem poticanja odgovornog i umjerenog konzumiranja piva i drugih alkoholnih pića. Rezultati istraživanja predstavljeni su na okruglom stolu u Zagrebačkoj pivovari koji je okupio stručnjake iz različitih područja, a koji su komentirali predstavljene rezultate s ciljem educiranja i stvaranja svijesti javnosti o opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola, navode iz te pivovare.

O rezultatima istraživanja govorili su Marijana Pecoja, istraživačica iz Hendala, Darko Grac, policijski službenik za prometnu prevenciju iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa, Damir Novak, voditelj preventive u HAK-u, Slobodanka Keleuva, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, i Tina Puhalo Grladinović, voditeljica Korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare.

Rezultati istraživanja, u kojem je sudjelovalo 800 ispitanika reprezentativnih za punoljetne građane Republike Hrvatske, potvrdili su porast upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Među ispitanicima je oko 67 posto aktivnih vozača od kojih je oko 8 posto onih koji su najmanje jednom vozili pod utjecajem alkohola, a čak 24 posto vozača koji su više puta upravljali vozilom pod utjecajem alkohola.

Bitno je istaknuti da je čak 32 posto upravljalo vozilom pod utjecajem alkohola, što je značajan porast u odnosu na prošlo istraživanje Zagrebačke pivovare o navikama konzumiranja alkohola koje je zabilježilo 9 posto manje vožnji pod utjecajem alkohola, navodi se u priopćenju.

Zabrinjava podatak da većina ispitanika, koje u velikom broju čine žene i visokoobrazovani ispitanici, nije platila kaznu za vožnju u alkoholiziranom stanju. Čak 10 posto ispitanika doživjelo je prometnu nesreću uzrokovanu zloupotrebom alkohola.

Bez obzira na to što je zabilježen značajan porast vožnje u alkoholiziranom stanju, 31 posto ispitanika nakon policijske kontrole ipak nije više sjedalo za upravljač pod utjecajem alkohola. Negativan primjer čini 2 posto aktivnih vozača koji su uzrokovali prometnu nesreću upravo zbog vožnje u pijanom stanju, pokazalo je istraživanje.

Žene, starija populacija i nevozači podupiru nultu toleranciju (0,0 promila), dok više od polovice ispitanika, točnije muškarci, mladi, aktivni vozači i konzumenti alkohola, podupiru zakon koji dopušta 0,5 promila.