Analitičari RBA ni u ovoj godini ne očekuju zamjetnije poboljšanje trendova odnosno realan rast plaća

Prema prvim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), prosječna je isplaćena neto plaća u pravnim osobama u prosincu iznosila 5.487 kuna, što je nominalno za 194 kune ili 3,4% manje nego u studenom. Na godišnjoj razini neto plaća gotovo je jednaka kao i u prosincu 2011. godine odnosno niža je za 6 kuna (0,1% nominalno).

Uz korekciju godišnje nominalne stope rasta prosječne neto plaće stopom inflacije, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prosječna neto plaća u prosincu ostvarila je realan pad od 4,8% godišnje, što je nastavak realnog pada prosječnih neto plaća na godišnjoj razini koji traje još od ožujka.

Prosječna bruto plaća u prosincu je iznosila 7.894 kuna, što je za 185 kuna ili 2,3% manje nego u studenom. Na godišnjoj razini, u odnosu na prosinac prošle godine nije bilo promjena u kretanju prosječne bruto plaće, piše u analizi Raiffeisen banke.

Na razini cijele godine, u 2012. u odnosu na godinu ranije prosječna neto plaća u realnom je izrazu niža za 2,7%, dok je prosječna bruto plaća, za isto promatrano razdoblje, realno niža 2,4 posto.

Nastavak nepovoljnih trendova na tržištu rada uslijed kontrakcije gospodarstva uz istovremeno pojačane inflatorne pritiske negativno doprinose realnom rastu plaća na godišnjoj razini. Ni u 2013. analitičari RBA ne očekuju zamjetnije poboljšanje trendova odnosno realan rast plaća. (Banka.hr)