“Vino i zdravlje” bila je tema stručnog predavanja profesora dr.sc. Mladena Bobana, pročelnika Katedre za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Splitu, koje je danas održano u Agrokorovoj Akademiji vina.

Profesor Boban u svojim istraživanjima i znanstvenom radu bavi se između ostalog i pozitivnim utjecajima vina na ljudski organizam koji ovise o različitim faktorima.

U predavanju je naglasio kako su rezultati brojnih epidemioloških studija pokazali da je umjereno konzumiranje vina povezano s korisnim učincima na ljudsko zdravlje.

Ujedno su na popularan način prikazane najnovije znanstvene spoznaje o mehanizmima korisnih učinaka vina i njegovih sastojaka, naročito na smanjenje rizika od bolesti kardiovaskularnog sustava, metaboličkog sindroma i nekih kroničnih degenerativnih bolesti.

Pozitivan učinak vina vrlo je povezan s kulturom pijenja vina. U tom kontekstu posebno je obrazloženo zašto su koristi od konzumiranja vina najizraženije ukoliko se pije uz jelo i u umjerenim količinama, do 300 ml dnevno. Također obrazloženi su mehanizmi štetnih učinaka prekomjernog pijenja vina te razlike između muškaraca i žena s obzirom na rizike i koristi.

Konačno, pokazano je kako vino i nakon kuhanja, u visokoj mjeri zadržava svoja biološka svojstva, što ga čini potencijalno važnim dodatkom u pripremi hrane.

Akademija vina je organizirala i degustaciju hrvatskih vina s vinskih područja Primorske i Kontinentalne Hrvatske – Vina Belje Goldberg Graševina 2011, Vina Laguna Festigia Malvazija 2012, Graševina 2011 Iločki podrumi, Gaj Sauvignon 2011 Mladina, Traminac 2011 Iločki podrumi, Gaj Traminac 2011 Mladina, Vina Belje Pinot Crni 2009, Vina Laguna Festigia Castello 2011, Vina Laguna Teran 2011, Plavac Mili 2007, PZ Stoviš Ston i Postup Donja Banda 2008 Istravino.

Degustaciju je vodio enolog Robert Brkić iz podruma Mladina.

Akademija vina organizirat će tijekom godine brojne zanimljive vinske radionice, stručna predavanja i degustacije vina poput kušanja mladih malvazija, upoznavanja kontinentalnih vinskih sorti te tečajeve pod stručnim vodstvom enologa i sommeliera, navode iz Agrokora.