U Crnoj Gori nedjelje neradne za zaposlene u trgovini

Kazna za onoga tko otvori trgovinu bit će od 1.000 do 10.000 eura, objavila je crnogorska Uprava za inspekcijske poslove

Crnogorska Uprava za inspekcijske poslove izvijestila je kako će prva neradna nedjelja za zaposlene u trgovinama biti 20. listopada. U priopćenju se dodaje kako će kazna za onoga tko otvori trgovinu biti od 1.000 do 10.000 eura. Kako je navedeno, moguće je i trajno zatvaranje objekta, prenosi podgorički portal Investitor.

Trgovina na veliko i trgovina na malo, kako je propisano novim zakonom, ne može se obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika.

Iznimke su samo ljekarne, specijalizirane prodavaonice ili kiosci za prodaju kruha, pekarskih proizvoda i kolača, kao i prodavaonice cvijeća, suvenira, tiskovina, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinske postaje i prodavaonice za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Predviđeno je i da nedjeljom rade tržnice sa štandovima, vitrinama i automatima izvan tržnica i pokretnim prodavaonicama, kao i objekti smješteni unutar zatvorenih područja autobusnih i željezničkih stanica, zračnih i pomorskih luka.

Zakon stupa na snagu u ponedjeljak, 14. listopada.