incoterms-seminar-001U organizaciji Hrvatske gospodarske komore – ICC Hrvatska u Zagrebu je 26. listopada održan seminar “Incoterms 2010 pravila – revidirana pravila za upotrebu u međunarodnoj trgovini”.

“Nova Incoterms pravila, koja su stupila na snagu 1. siječnja 2011. godine a u širokoj su primjeni u trgovačkoj praksi te su neizostavan element kupoprodajnog ugovora, pobuđuju veliki interes gospodarstvenika”, istaknula je Sunčanica Skupnjak-Kapić, glavna tajnica ICC-a Hrvatska i direktorica Sektora za međunarodne odnose Hrvatske gospodarske komore.

Pritom je pojasnila kako Incoterms 2010. pravila ažuriraju te objedinjavaju sva dosadašnja pravila kroz jednostavniji i jasniji prikaz napomenuvši kako je HGK objavila i dvojezičnu hrvatsko-englesku publikaciju Incoterms 2010.

Međunarodna trgovačka komora ICC predstavlja glas poslovnog svijeta koji sustavno promiče globalno gospodarstvo kao snažan čimbenik ekonomskog rasta, stvaranja novih radnih mjesta te općeg napretka.

Djelokrug rada ICC-a obuhvaća širok spektar aktivnosti, od arbitraže i rješavanja sporova do lobiranja za otvoreno tržište i promicanje prednosti sustava tržišnoga gospodarstva, samoregulacije poslovanja, borbe protiv korupcije itd.

Putem svojih nacionalnih odbora ICC ima izravan pristup nacionalnim vladama u cijelome svijetu. Međunarodni sekretarijat ICC-a, čije je sjedište u Parizu, promovira stavove svjetske poslovne zajednice u međuvladinim organizacijama, i to o onim pitanjima koja izravno utječu na poslovne operacije i zbivanja u svjetskome poslovanju.

HGK je članica ICC-a od 1993. godine, a uz Hrvatsku odvjetničku komoru, HUP, HOK i HUB osnivač je ICC-a Hrvatska. Članstvo u ICC-u Hrvatska omogućava jačanje veza i partnerstva s članicama ICC-a u svijetu, korištenje informacija i usluga pod povoljnijim uvjetima, sudjelovanje u radu te formiranje stavova u ICC komisijama.

ICC Hrvatska obuhvaća pedesetak članica te ima predstavnike u svih 12 komisija, a među važnijima su, primjerice, komisija za arbitražu, bankarske tehnike i praksu, trgovačko pravo, marketing i poslovanje itd.

O promjenama u poslovanju hrvatskih tvrtki nakon ulaska u EU govorila je Lidija Švaljek, direktorica Centra za poslovne informacije HGK.

Ona je kazala kako će nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji uvjeti trgovinske razmjene biti određeni međunarodnim ugovorima koje je sklopila EU. Istodobno, u odnosima s EU doći će do promjena, i to do ukidanja carina u izvozu vina, šećera, mlade govedine, pojedinih riba i ribljih prerađevina, ukidanja carina u uvozu, kao i ukidanja raznih pratećih dokumenata te mogućnosti korištenja ugovora o slobodnoj trgovini koje je sklopila EU, a RH ih nema.

Također, uz kontinuirano usklađivanje s propisima EU, bit će i velike promjene kod carinske tarife i primjena svih mjera danom ulaska u EU. Prestaje vrijediti Zakon o carinskoj tarifi, protokol o pristupanju RH WTO-u te svi ugovori o slobodnoj trgovini.

Danom ulaska RH u EU primjenjuje se zajednička carinska tarifa i TARIC – integrirana tarifa EZ-a, te primjena svih “tarifnih i netarifnih mjera”. Morat će se voditi računa o bilateralnim sporazumima EU, jednostranim preferencijalnim mjerama, sustavu povlastica te razmjeni sa zemljama s kojima je EU sklopila sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, razmjeni sa zemljama EFTA-e i s Turskom, kao i razmjeni s Kosovom.

“Inače, EU nema sklopljene ugovore o slobodnoj trgovini s glavnim trgovinskim partnerima SAD-om, Kinom, Rusijom i Japanom”, rekla je Švaljek spomenuvši kao važne i pitanja općeg sustava povlastica, promjene kod nepreferencijalnih uvjerenja te ostalih izvoznih uvjerenja, kao i o sustavu prikupljanja podataka – Intrastatu te robnoj razmjeni s trećim zemljama – Extrastatu.

Također je istaknula sustav ATA karneta koji će se primjenjivati za sve zemlje osim za članice EU. Inače, tvrtke u HGK mogu dobiti i dodatne usluge kod izvoza kao što je potvrda o članstvu, informacije o stranome tržištu, izvozu i dokumentaciji, registru izvoznika, provjeri poslovnoga partnera – bonitetna izvješća, i sve to na besplatnom telefonu 0800 1852.

Akreditirani ICC Incoterms predavač i predsjedavajući ICC Radne skupine za međunarodnu trgovinu Koen Vanheusden istaknuo je u uvodu o revidiranim Incoterms 2010 pravilima kako je broj pravila smanjen sa 13 na 11 pravila.

Ugovori koji su potpisani prema prijašnjim pravilima i dalje se primjenjuju. Incoterms, kako je rekao, nije zakon već su to prijedlozi za primjenu koji trebaju olakšati poslovanje.

Inače, u reviziji pravila u Belgiji su proveli istraživanje u 18.000 tvrtki s pitanjem koriste li Incoterms pravila. “Svi ih koriste, osim banaka, osiguravajućih društava te prijevoznika jer oni ne prodaju robu”, rekao je Vanheusden istaknuvši teme Incoterms pravila u fokusu ugovora, izbor odgovarajućeg Incoterms pravila, pravni status Incoterms pravila te kako koristiti ICC publikaciju Incoterms 2010 pravila.

Vanheusden je također predstavio i 11 Incoterms pravila, dokumente, poreze, carine i financijski obračun, Incoterms pravila i osiguranje te primjere iz prakse. Riječi je bilo i o Incoterms 2010 pravilima i novom ICC Modelu međunarodnoga kupoprodajnog ugovora, što novi model ugovora čini boljim, kako uvjeti plaćanja utječu na promjenu ugovornog Incoterms pravila, te Incoterms pravila i akreditivi.