U Hrvatskim duhanima završeno ugovaranje ovogodišnje proizvodnje duhana

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji završeno je ugovaranje ovogodišnje proizvodnje duhana. Ugovorene su ukupne proizvodne površine od 3.888 ha, a od toga za duhan tipa virginia 3.368 ha te za duhan tipa burley 520 hektara, priopćeno je iz Hrvatskih duhana koji posluju u sastavu Adris grupe.

Ukupne ugovorene proizvodne površine u usporedbi s lanjskom godinom manje su za 690 ha ili 15 posto. Ugovorena proizvodnja duhana tipa virginia manja je za 750 ha ili 18 posto, dok je ugovorena proizvodnja duhana tipa burley veća za 60 ha ili 14 posto.

S ukupno ugovorenih proizvodnih površina u ovoj godini, uz povoljne klimatske uvjete, očekuje se proizvodnja od 9.500 do 10.000 tona duhana.

“Nakon dvije uzastopne sušne godine koje su pratile proizvodnju duhana bilo je realno za očekivati da će u ovoj godini doći do pada ugovorenih proizvodnih površina pod duhanom. Manji dio proizvođača odustao je od daljnje proizvodnje duhana jer su uvidjeli da ne mogu ići u restrukturiranje proizvodnje u kojoj se navodnjavanjem povećaju prinosi, a uporabom drvne biomase smanjuju troškove sušenja duhana. Uz to, znatan dio proizvođača smanjio je ove godine svoje proizvodne površine i realno je za očekivati da će upravo takvi proizvođači već sljedeće godine ići na povećanje proizvodnih površina pod duhanom do optimalnih sušnih kapaciteta na obiteljskim gospodarstvima. Međutim, nekolicini proizvođača Hrvatski duhani su otkazali ugovore o proizvodnji s obzirom na utvrđene činjenice mjerodavnih državnih organa da su bili u sukobu sa zakonom, odnosno sudjelovali u nelegalnom trženju duhana”, ističe Mirko Boić, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana.

On je pritom dodao kako su za ovogodišnju ugovorenu proizvodnju duhana na sirovinskom području u Podravini i Slavoniji osigurali proizvođačima sav potreban reprodukcijski materijal u vrijednosti od oko 7.000 – 10.000 kuna po hektaru ugovorenih proizvodnih površina pod duhanom tipa virginia, a uz to će dati potporu (kredite) proizvođačima za nabavu opreme za navodnjavanje i sušenje duhana na drvnu biomasu.