trgovacki-centri-ftdEkspanzija novih trgovačkih meka očekuje se u iduće dvije godine – pored City Centra One otvorit će se 3D centar, potom Arena na Laništu, Vrbani project, West Gate i Cvjetni prolaz, nakon čega se konačno otvara i Ikea…

Zagreb je posljednjih godina doživio snažan razvoj trgovačkih centara, no s obzirom na sadašnjih 110 četvornih metara sagrađenih centara na tisuću stanovnika, pred nama još uvijek prednjače zemlje kao što su teško dostižna Norveška sa 700, Češka s 250 te Poljska i Slovenija s oko 150 četvornih metara na tisuću stanovnika.

U iduće dvije do tri godine Zagreb će na svojoj karti dobiti desetak novih centara, od koji neki još uvijek traže svoju lokaciju, u fazi su pribavljanja dozvola za gradnju ili je njihova realizacija dijelom usporena zbog svjetske financijske krize. Prvi koji se očekuju već ove godine su druga faza City Centara One, Prebendarski vrtovi te MID Dubrava s koji će šopingholičare razveseliti s novih 55.000 četvornih metara prodajnog prostora. No, prava ekspanzija očekuje se u iduće dvije godine. Novost je 3D centar koji će niknuti pokraj City Centra One na mjestu nikad dovršenog Leclerca u Španskom, potom Arena na Laništu, Vrbani project, West Gate i Cvjetni prolaz koji se očekuju tijekom iduće godine. Potom će uslijediti i otvaranje centara Ikea koja je javnosti već predočila svoj projekt na 130.000 četvornih metara, zatim Metropolis austrijskog investitora East Ral koji će niknuti pokraj jankomirskoga King Crossa, Zagreb Mall na križanju Radničke i Kiledovčine, a stiže i LS Supernova, Mercury Project i Mercator Podbrežje. Ako se svi ti projekti uistinu i sagrade, kako se najavljuje, u nepunih tri godine tržište će se gotovo udvostručiti i Zagreb će preplaviti 500.000 kvadrata trgovačkih površina, što sa sobom neminovno vuče i oštriju konkurenciju.

Tea Dujmović iz tvrtke King Struge kaže da će se zagrebačko tržište na neko vrijeme popuniti. »Lani su na zagrebačkom području otvorena dva tvornička outleta, te se očekuje gradnja centara nove generacije, takozvani neighborhood centri. To su manji centri od 20.000 četvornih metara koji se uglavnom grade u gusto naseljenom području s velikim hipermarketom kao ‘sidrašem’ te manjim brojem dućana i zabavnih sadržaja«, kazala je. Novost će biti i takozvani power centri koji će biti više od običnog trgovačkog centra, jer će osim kupnje posjetiteljima nuditi i sportske te zabavne sadržaje. Takav će biti i 3D centar u Španskom u kojem će čitava jedna etaža biti rezervirana isključivo za zabavu s kinima, dvoranom za kuglanje, fitness i spa centrom, vanjskim sportskim terenima i sličnim sportsko-zabavnim sadržajem. Taj projekt u svakom slučaju nudi nešto novo na našem tržištu, a dodatna pogodnost je i neposredna blizina City Centra One, čime će se njihova ponuda nadopunjavati te će zajedno kreirati sadržaj power centra.

Uz Zagreb, najavljuju se i Multicentar Opatija Kuk, ZTC, Mandi i centar Vrata Jadrana u Rijeci i to 2011. godine koji će u taj grad donijeti oko 125.000 četvornih metara trgovina. Osijek bi do 2011. godine trebao dobiti šest centara od kojih su najveći Portanova, Eurodom te Shopping Park Eye Mexx, a Split će svoju ponudu proširiti na 230.000 četvornih metara trgovina u pet novih centara i to Dalmatia Capitol Park, City Centre One, SC Diokletian, Mertojak Agrokor te centar Poljička. (Katarina Dimitrijević Hrnjkaš, Vijesnik)