Promet u talijanskoj maloprodaji u ovogodišnjem je ožujku smanjen četvrti mjesec zaredom i snažnije nego što su očekivali ekonomisti, pokazali su u petak podaci talijanskog statističkog ureda Istata.

Promet od trgovine na malo u trećem najvećem gospodarstvu eurozone smanjen je tako za 3,5 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, pokazali su podaci neusklađeni za sezonske i druge čimbenike.

Time je pad prometa ubrzao na godišnjoj razini budući da je u veljači bio smanjen za jedan posto. Ekonomisti su očekivali da će i u ožujku biti smanjen u istom postotku.

Izrazitiji pad prometa pritom je zabilježen u segmentu prehrambenih proizvoda, i to od čak 6,8 posto. Riječ je rekordnom padu prometa na godišnjoj razini u tome segmentu, a u Istatu napominju da je tome pridonijelo što je Uskrs prošle godine bio u ožujku dok je ove ‘pao’ u travnju.

U trgovini neprehrambenih proizvoda promet je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine smanjen za 1,5 posto, pokazalo je izvješća Istata.

Prema podacima usklađenim sa sezonskim čimbenicima, promet u talijanskoj maloprodaji u ožujku je na mjesečnoj razini smanjen za 0,2 posto. U veljači je na mjesečnoj razini ostao nepromijenjen, nakon što je statistički ured revidirao preliminarni podatak koji je pokazivao pad od 0,2 posto.

U tromjesečnom razdoblju od siječnja do ožujka promet od trgovine na malo smanjen je za 1,8 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, blago ubrzavši nakon 1,5-postotnog pada u četvrtom tromjesečju 2013., pokazali su desezonirani podaci Istata. (SEEbiz / Hina)