U Hrvatskoj je u lipnju prikupljeno 51.865 tona kravljeg mlijeka, što je za 1,2 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

mlijeko-proizvodnja-midi2Pritom je mlijeka za piće proizvedeno 3,1 posto manje nego u lipnju lani, odnosno 25.164 tone.

Podaci DZS-a pokazuju da je u lipnju u odnosu na isti mjesec prošle godine smanjena i proizvodnja vrhnja, fermentiranih proizvoda, maslaca te kravljeg sira. Vrhnja je proizvedeno 10,1 posto manje, odnosno 1.984 tona, fermentiranih proizvoda 6.704 tona ili 11,3 posto manje, a kravljeg sira 2.616 tona ili 0,3 posto manje.

Proizvodnja maslaca u lipnju je iznosila 324 tone, što je pad od 8,5 posto prema istom prošlogodišnjem mjesecu.

Statistički podaci o proizvodnji kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda pokazuju da je u lipnju, u odnosu na prosjek u prošloj godini, ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila manja za 0,6 posto, dok je mlijeka za piće proizvedeno 5,6 posto manje.

U lipnju ove godine je u odnosu na lanjski prosjek proizvodnja maslaca smanjena za 16,7 posto, vrhnja za 6,4 posto, dok je proizvodnja kravljeg sira veća za 5,3 posto, a fermentiranih proizvoda za 0,5 posto.

DZS podatke o proizvodnji kravljeg mlijeka preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije – Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka koji obavlja analizu otkupljenog mlijeka od industrijskih i registriranih malih mljekara u Hrvatskoj. (H)