Drugu godinu zaredom koprivnička Podravka u suradnji s domaćim i stranim partnerima iz poslovne i akademske zajednice organizirala je poslovnu konferenciju o primjeni e-učenja u poslovnom okruženju.

Današnju konferenciju svojim uvodnim izlaganjem o važnosti cjeloživotnog učenja otvorio je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić koji je naglasio kako je Podravka upravo nastala na znanju brojnih generacija Podravkaša, da se značajna sredstva ulažu u razvoj vlastitih kadrova pa je kompanija, između ostalog, pokrenula i vlastiti interni program dijeljenja znanja među zaposlenicima.

Nakon Zvonimira Mršića za govornicu je izašao Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma, koji je održao prezentaciju na temu Znanje-resurs koji se ne troši. Svoje obraćanje brojnim sudionicima današnje konferencije zaključio je riječima kako je danas za postizanje snažnije konkurentnosti ključno pronaći, preuzeti i primijeniti znanje iz bilo kojeg teritorijalnog područja što je zapravo informatizacija i omogućila uklanjanjem prostornih barijera u transferu znanja.

Specifičnost konferencije jest da je usmjerena na primjenu e-learninga isključivo u poslovnom okruženju, a glavni cilj je promovirati izvrsnost i inovativnost u korištenju novih tehnologija. Sudionici konferencije upoznati su s konceptom e-learninga, trendovima u svijetu kao i mogućnostima korištenja, a posebna vrijednost konferencije su studije slučaja na kojima su prezentatori iz različitih hrvatskih kompanija iznijeli svoja iskustva s e-learning projektima.

U okviru konferencije održane su brojne radionice s područja implementiranja i primjene e-learning tehnologije, a sudionici su imali prilike vidjeti i najnovije alate i e-learning sadržaje te ih samostalno isprobati. Veliki interes sudionika izazvala je panel rasprava u kojoj su sudjelovali Predrag Pale sa zagrebačkog FER-a, Marin Mlinarić iz Philip Morrisa, Zoran Jančić iz Algebre, Tomislav Bišćan iz Cognite te Snježana Šlabek i Ivan Bedi iz Podravke.

Panelom, kojim je moderirao Marko Rakar, zainteresirani su imali priliku riješiti svoje nedoumice oko mogućnosti e-learninga i to u direktnom kontaktu sa stručnjacima koji imaju bogato iskustvo implementiranja i primjene e-learninga u manjim i većim tvrtkama.

U nastojanju da i sama konferencija “Znanje u fokusu” ima znanje u svom fokusu te da se e-učenje proširi i na samu konferenciju, veliki je trud uložen u inoviranje načina rada konferencije, a omogućena je i posebna interaktivnost tijekom cijele konferencije.

Na konferenciji je premijerno korišteno AuResS (Audience Response System) programsko rješenje kojim su svi sudionici konferencije mogli odgovarati na pitanja predavača, odnosno putem svojih mobilnih telefona postavljati tekstualna pitanja ili sudjelovati u takozvanom “brainstormingu”.

Vrijedi istaknuti kako su sudionici konferencije uplatom kotizacije pomogli školovanje studenata u sklopu zaklade „prof. Zlata Bartl“ kojoj je svrha promicanje i poticanje stvaralačkog i inovativnog znanstveno-istraživačkog rada među visokoobrazovanim mladim ljudima.

Zaklada “prof. Zlata Bartl” nedavno je raspisala i istoimeni natječaj “Znanje u fokusu” za dodjelu dviju stipendija mladim i inovativnim ljudima koji imaju interes za e-learning te su spremni predstaviti koncept idealan za izradu e-tečaja. Stipendije su dodijeljene upravo na održanoj e-learning konferenciji, a ovogodišnji dobitnici stipendije u iznosu od 17.500 kuna su Antonija Bralić, studentica Ekonomskog fakulteta u Splitu te Goran Popović, student zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Osim njih, programski odbor konferencije nagradio je još četvero studenata s po 5.000 kuna za poseban doprinos konferenciji i kvalitetu radova. Svim nagrađenim studentima dodijeljeni su mentori pod čijim će vodstvom realizirati svoj koncept te ga prezentirati na trećoj e-learning konferenciji u Podravki koja će se održati sljedeće godine, ističe se u priopćenju.