U prva dva mjeseca promet Konzuma veći 10 posto

Uprava kompanije procjenjuje kako će ove godine, unatoč recesiji, prihodi porasti za 14 posto

Unatoč recesiji i neradnoj nedjelji, najveći domaći lanac Konzum povećao je u prva dva mjeseca promet oko deset posto, pri čemu je promet osnovnih životnih namirnica povećan čak 20 posto.

U Konzumu potvrđuju da je u prva dva mjeseca, otkako je na snagu stupila odredba o neradnoj nedjelji, došlo do 100-postotnog premještanja prometa u njihovim velikim formatima trgovina, dok u manjim formatima taj proces još traje.

Očekuju da bi taj dio mogli nadoknaditi od ljeta, u turističkoj sezoni, kada će trgovine ponovno moći raditi i nedjeljom.

Konzum je prošle godine rastao 16 posto, a godinu je završio sa 13,9 milijardi kuna prometa, pri čemu je maloprodaja činila devet milijardi kuna.

Veliki rast prometa bilježi i koncernova Idea u Srbiji, i to više od 50 posto, dok je u BiH Konzum povećao promet za oko 26 posto.

Cijeli koncern prošle je godine rastao za šest milijardi kuna, odnosno ostvaren je ukupan prihod od 27 milijardi kuna, što je 36 posto više nego u 2007. godini.

Procjena poslovodstva je da će ove godine unatoč recesiji doći do daljnjeg rasta prihoda za 14 posto.

Trenutačno koncern ima u tijeku investicije u vrijednosti od oko 200 milijuna kuna, za koje je zatvorena finacijska konstrukcija.

Prema neslužbenim podacima, Konzum je prošle godine povećao svoj udjel u hrvatskoj trgovini za novih 1,7 posto i gotovo dosegao udjel od 25 posto, a osim njega rast bilježi Lidl, dok su ostalih prvih 15 trgovaca na istoj razini kao lani ili su počeli stagnirati.

Stručnjaci procjenjuju da bi ove godine moglo doći do novog preslagivanja na tržištu trgovine. Puno toga ovisi o privatizaciji Mercatora, tvrdi naš izvor, a navodno postoji i mogućnost da zbog recesije Metro ponudi svojih sedam veleprodaja na prodaju. (Jutarnji list)