Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u rujnu je u odnosu na kolovoz nominalno pao za 12,5 posto, a realno za 14,4 posto, dok je na godišnjoj razini nominalno pao za 1,4 posto, a realno za 6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Realni pad prometa od trgovine na malo na godišnjoj razini tako je u rujnu ove godine nastavljen sedmi mjesec zaredom.

Pad maloprodaje u rujnu u odnosu na kolovoz je uobičajen i ponajprije je posljedica sezonskih kretanja s obzirom da u kolovozu završava glavni dio turističke sezone.

Statistički podaci prema trgovačkim strukama pokazuju da je promet na mjesečnoj razini nominalno pao u 11 trgovačkih struka.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koja u ukupnoj maloprodaji ima udio od 37,6 posto, promet je u rujnu u odnosu na kolovoz nominalno smanjen za 19 posto.

Pad za 19,7 posto, zabilježen je u prodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji sudjeluje s 21,4 posto.

Na godišnjoj razini, u rujnu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, promet je pao u 12 trgovačkih struka, a najviše u prodaji motornih vozila, za 33 posto.

Maloprodaja je u rujnu na godišnjoj razini porasla u šest trgovačkih struka. Prodaja motornih goriva i maziva je porasla 6,3 posto, prodaja u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama za 4,6 posto, duhanskih proizvoda 1 posto itd. (H)