cigarete-kafic-midiNajjeftinija klasa cigareta od trenutačnih 15 kuna do 1. siječnja 2014. godine trebala bi poskupjeti za približno četiri kune u odnosu na sadašnju cijenu, a skuplje cigarete i nešto više.

Pokazuju to preliminarni izračuni koje smo dobili iz izvora bliskog jednoj poznatoj duhanskoj multinacionalnoj kompaniji koja prodaje svoje proizvode na hrvatskom tržištu, a temelje se na obvezama što ih je Hrvatska preuzela tijekom pretpristupnih pregovora pred Europskom komisijom.

Podsjetimo, kad je riječ o trošarinama na cigarete i duhanske proizvode, Hrvatska je morala prihvatiti drastično povećanje trošarina na cigarete koje bi se trebale uskladiti s europskim propisima.

Ono bi u potpunosti trebalo biti provedeno do 2018. godine, kada bi trošarine trebale narasti na iznos od čak 90 eura na 1000 komada cigareta (za najjeftinije cigarete).

No navedeno prijelazno razdoblje, koje istječe sa 31. prosincem 2017. godine, odobreno je uz obvezu provođenja postupnog usklađivanja trošarina na cigarete tako da već 1. siječnja 2014. godine ona ne može biti manja od minimalno 77 eura na 1000 komada cigareta.

U duhanskim multinacionalnim kompanijama pribojavaju se da bi naglo povećanje trošarina pred sam kraj ovog roka moglo dovesti do cjenovnog udara koji će otjerati kupce od legalne nabavke cigareta i usmjeriti ih prema crnom tržištu.

Opravdanost takvih sumnji potvrđuje podatak da se nešto slično dogodilo u Rumunjskoj nakon podizanja trošarina.

Udvostručen postotak
Primjerice, potkraj 2009. godine postotak cigareta koje su se prodavale na crnom tržištu iznosio je relativno prihvatljivih 15-ak posto, a nakon podizanja trošarina u siječnju 2010. godine više se nego udvostručio i narastao na preko 36 posto.

Sličnih je primjera već bilo i u Hrvatskoj. Kada su 2009. godine trošarine jednokratno porasle od 20 do 30 posto, znatno se povećao uvoz cigareta iz susjednih zemalja, osobito iz Bosne i Hercegovine.

Zbog toga je hrvatsko tržište cigareta tada pretrpjelo pad od oko milijardu komada cigareta – s više od osam milijardi prodanih cigareta godišnje prije dizanja trošarina 2009. godine palo je na 7,32 milijarde godinu dana kasnije.

Stoga ne čudi što se proizvođači cigareta zalažu za model sukcesivnog povećanja trošarina u malim koracima kako se drastičnim poskupljenjima ne bi otjerali kupci. Kao primjer navode i praksu koja se provodi u Sloveniji, gdje cigarete poskupljuju u pravilnim vremenskim razmacima dvaput godišnje.

No tijekom mandata prethodne vlasti nije bilo prevelike percepcije ovog problema, kao ni konkretne strategije sukcesivnog povećanja cijena. Nagađalo se da je rezultat takvog smanjenog interesa za ovu problematiku bilo i TDR-ovo protivljenje takvoj strategiji, o čemu se ova tvrtka tada nije očitovala.

Plana još nema
Nakon što je nova vlast pobijedila na izborima, zanimalo nas je li se što promijenilo te postoji li nekakav plan kako i u kojim koracima u idućih nešto manje od dvije godine postupno podizati cijene trošarina, a time i samih cigareta. Kako trenutačno stoje stvari, takav plan još ne postoji, iako iz Carinske uprave poručuju da su poduzeli odgovarajuće aktivnosti u tom smjeru.

„Uvažavajući preuzete obveze iz pristupnih pregovora, koje se odnose na daljnje usklađivanje nacionalnoga trošarinskog zakonodavstva u području harmoniziranih trošarina s pravnom stečevinom EU, Carinska uprava počela se pripremati za izradu novih propisa kako bi do dana pristupanja uskladila svoje trošarinsko zakonodavstvo“, navodi se u odgovoru koji smo dobili iz Carinske uprave.

Međutim, kad je riječ o strategiji u pogledu vremenskog intervala donošenja, kao i određenih postotaka, u Carinskoj upravi trenutačno još ne mogu dati precizan odgovor.

Kako god bilo, činjenica je da bi posljedice potencijalnog odugovlačenja donošenja ove odluke mogla osjetiti ne samo duhanska industrija, nego ponajprije država koja bi uslijed svega mogla znatno slabije puniti državni proračun u tom segmentu. (Business.hr)