Gewathon je maratonsko natjecanje koje će se održati u subotu i nedjelju, 18. i 19. studenog, u prostoru tvrtke Locastic u Splitu u sklopu Global Entrepreneurship Weeka.

Sudionici će imati 24 sati za razviti potpuno novu aplikaciju uz mentorsku pomoć vrsnih stručnjaka iz lokalnih i globalnih IT poduzeća.

Organizatori su Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta u Splitu, Poduzetnički centar Split te udruge Startup.hr i UPiT. Natjecanje je pokrenuto po uzoru na slična događanja u svijetu, dok je ovo tek drugo hrvatsko izdanje.

Gewathon će trajati 24 sata bez pauze, a natjecatelji će imati zadatak razviti potpuno novu aplikaciju u skladu s pravilima natjecanja. Kao i prošle godine, timovi će imati na raspolaganju 5 minuta za predstavljanje svojeg projekta stručnom žiriju. Kako bi omogućili natjecateljima što kvalitetniji razvoj svoje ideje i ove ćemo ih godine tijekom natjecanja spajati s poduzetnicima kako domaćim, tako i stranim.

Global Entrepreneurship Week održava se jednom godišnje diljem svijeta, a služi proslavi poduzetništva, inovativnosti i kreatora poslova koji pokreću startupe, provode ideje u stvarnost te potiču ekonomski rast.

U sklopu programa Global Entrepreneurship Week Split polaznici će imati priliku sudjelovati u edukativnim predavanjima, radionicama, panel diskusijama, networking eventima i 24-satnom hackathon natjecanju pod nazivom Gewathon.

Format Gewathona je sljedeći: tijekom 24 sata bez prekida prijavljeni timovi će razvijati prototip svojeg projekta te će ga po završetku natjecanja predstaviti na engleskom jeziku stručnom žiriju. Značajna je uloga mentora, IT stručnjaka i poduzetnika, koji će svojim znanjem i savjetima pomagati sudionicima te usmjeravati njihov napredak tijekom dva dvosatna savjetovanja.

Najbolji tim osvojit će 5.000 kuna, dok će ostali dobiti razne utješne nagrade, kao i daljnu potporu za razvoj svojih projekata kroz Studentski Poduzetnički Inkubator te Poduzetnički centar Split.

Natjecanje ima dvojaki karakter: s jedne strane pruža priliku timovima razviti svoju ideju i projekt uz pomoć izvrsnih mentora, a s druge stratešku podršku te resurse partnera uključenih u projekt.

Cilj natjecanja je upoznavanje sudionika s temeljnim elementima kulture startupa te razvoj poduzetničkog duha kako bi lakše uobličili svoje ideje i razvili ih u konkretni projekt.