U svibnju najveći pad potrošnje u više od godinu dana

Konačni podaci Državnog zavoda za statistiku potvrdili su da je u Hrvatskoj u svibnju promet u trgovini na malo realno pao za 1,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najoštriji pad potrošnje u više od godinu dana.

To je, prema kalendarski prilagođenim podacima, i prvi pad potrošnje nakon četiri pozitivna mjeseca, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a. Nakon blagog, 0,2-postotnog rasta u siječnju, potom stagnacije u veljači, u ožujku je promet u trgovini na malo porastao za 1,3, a u travnju za 0,3 posto na godišnjoj razini.

Konačni podatak o padu potrošnje od 1,8 posto u svibnju istovjetan je prvoj procjeni, objavljenoj prije desetak dana, a taj pad predstavlja najveću negativnu stopu od ožujka 2013. godine, upozoravaju analitičari RBA.

Prema izvornim, neprilagođenim indeksima, u prvih pet mjeseci ove godine promet u trgovini na malo bio je 0,5 posto manji u odnosu na isto razdoblje lani.

Analitičari RBA smatraju da bi cijela 2014. godina mogla donijeti vrlo blagu realnu godišnju stopu rasta prometa u trgovini na malo od 0,2 posto, zahvaljujući niskoj bazi i očekivanim dobrim podacima iz turističkog sektora.

Ipak, zamjetniji oporavak ograničavat će i dalje teška situacija na tržištu rada, nastavak razduživanja sektora stanovništva te potrošački pesimizam, koji proizlaze iz lošijih očekivanja gospodarskog oporavka i tržišta rada, zaključuju analitičari RBA. (HRT)