U svibnju prvi pad potrošnje u maloprodaji nakon gotovo pet godina

U svibnju je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 0,5 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima skliznula 1,3 posto

U Hrvatskoj je u svibnju potrošnja u maloprodaji pala za 2 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije, što je njezin prvi pad nakon 56 mjeseci rasta. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u svibnju pala za 4,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski svibanj oslabila 2 posto.

“Realni promet u trgovini na malo u svibnju 2019. pao je na mjesečnoj i godišnjoj razini, neugodno iznenadivši tržište”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Tako je prekinut rekordni niz rasta potrošnje na godišnjoj razini, koji je trajao 56 mjeseci, od rujna 2014. godine. U svibnju je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 0,5 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima skliznula 1,3 posto.

“Pad na mjesečnoj i godišnjoj razini dogodio se unatoč razmjeno visokoj razini potrošačkog optimizma i očekivanja te činjenici da se nastavlja rast plaća i zaposlenosti. Ipak preliminarni podaci o dolascima i noćenjima turista ukazuju na smanjenje, ali i upozoravaju na visoku ovisnost o turizmu”, navodi se u analizi RBA.

U prvih pet mjeseci ove godine promet u trgovini na malo porastao je 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“Unatoč nepovoljnim svibanjskim podacima, prema našim očekivanjima realni promet u trgovini na malo trebao bi se vratiti pozitivnim vrijednostima idućih tromjesečja. Međutim, visoka baza i ovisnost o turizmu, u kojemu očekujemo skromnije stope rasta noćenja u odnosu na 2018., sugeriraju i potvrđuju naša očekivanja da bi na razini cijele godine promet u trgovina na malo mogao blago usporiti i ostvariti realnu godišnju stopu rasta od 3,5 posto. Međutim, i u takvim uvjetima djelatnosti vezane uz trgovinu i turizam ostat će najveći generator rasta gospodarstva tijekom 2019.”, zaključuju analitičari RBA.

Da je pad pomalo neočekivan jer svi glavni čimbenici koji utječu na razinu potrošnje održavaju pozitivne naznake kretanja smatraju i analitičari Hrvatske gospodarske komore. Podsjećaju kako se na tržištu rada nastavlja rast zaposlenosti i pad broja nezaposlenih, rastu plaće i kupovna moć stanovništva, rastu krediti stanovništvu, a indeks pouzdanja potrošača je u svibnju zabilježio rekordno visoku razinu otkad se mjere očekivanja potrošača. “Navedene činjenice upućuju na to da je pad maloprodajnog prometa privremen i rezultat je ponajprije različitih okolnosti koje su prevladavale u svibnju ove i prošle godine.”

Nakon 56 mjeseci kontinuiranog rasta razina maloprodajnog prometa znatno je podignuta pa, zbog sada već relativno visoke baze, rast usporava, a oscilacije su izraženije. Tako je u prethodna dva mjeseca već bilo uočljivo usporavanje rasta (s 8,7% realno godišnje u veljači prema 4,8% u travnju), pri čemu je situacija u svibnju specifična zbog visoke razine potrošnje u tom mjesecu prošle godine.

Tako je u svibnju prošle godine promet u trgovini na malo na godišnjoj razini realno bio povećan za 7,9%, pri čemu su visoke stope rasta bilježene u svim trgovinskim djelatnostima uključujući i visoku stopu rasta prodaje novih automobila. Uz visoku bazu, na pad prometa u trgovini na malo u svibnju ove godine određen je utjecaj imalo hladno i kišovito vrijeme koje je smanjilo turistički promet, osobito u privatnom smještaju i kampovima, stoga i potrošnju turista u trgovini na malo. Nasuprot tomu, lanjski je svibanj bio obilježen snažnim rastom turizma, pri čemu je na godišnjoj razini broj dolazaka bio povećan za 30,7%, a broj noćenja za 39,9%.

“Stoga realniju ocjenu kretanja prometa u trgovini na malo pružaju kumulativni podaci koji ublažavaju kratkoročne oscilacije pa je tako u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine promet u trgovini na malo realno povećan za 4,0% (prema kalendarski prilagođenim podacima). Riječ je o nastavku pozitivnog doprinosa maloprodajnog prometa rastu osobne potrošnje koja kao najveća komponenta BDP-a pridonosi rastu ukupne gospodarske aktivnosti. Pritom uz nastavak rasta plaća i broja zaposlenih, na razini cijele 2019. godine očekujemo i rast maloprodajnoga prometa”, zaključuju u HGK.