U veljači je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao 3,3 posto na godišnjoj razini, što je manji pad nego mjesec dana prije i manji nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u veljači nominalno ostao nepromijenjen u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je realno pao za 3,3 posto.

To su kalendarski prilagođeni podaci, dok je prema izvornim indeksima potrošnja u veljači nominalno pala za 3,1, a realno za 7,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Pad od 3,3 posto, prema kalendarski prilagođenim podacima, manji je nego što se očekivalo.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad potrošnje u veljači u odnosu na isti lanjski mjesec za 5,2 posto. Njihove procjene kretale su se u rasponu pada od 4,0 do 6,5 posto.

Veljača je već 12. mjesec zaredom kako potrošnja pada, pri čemu je pad usporen u odnosu na siječanj, kada je promet u trgovini na malo skliznuo 5,3 posto.

“U skladu s očekivanjima, u trgovini na malo nastavljaju se negativni trendovi na godišnjoj razini, no smanjenim intenzitetom u usporedbi sa siječnjem”, navode analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Potrošnja, među ostalim, slabi zbog negativnih trendova na tržištu rada. Prema podacima DZS-a, u veljači je broj zaposlenih pao za otprilike 6.000 u odnosu na prethodni mjesec, na 1,336 milijuna. Broj nezaposlenih porastao je istodobno za 3.400 osoba ili 0,9 posto, na 375.400.

“Nepovoljna kretanja na tržištu rada, odnosno rast nezaposlenosti i realni pad prosječnog dohotka te neizvjesnost i pesimistična očekivanja u pogledu ostvarivanja budućih prihoda negativno se odražavaju na potrošnju, odnosno trgovinu na malo. S obzirom na nisku prošlogodišnju bazu, dolaskom proljetnih i ljetnih mjeseci očekujemo ipak nešto povoljnija kretanja. No, dugotrajna recesija i neizvjesnost iscrpili su stanovništvo, pa na razini cijele godine ne očekujemo oporavak”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno idućega tjedna. (H)