U veljači su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale 4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, nastavivši negativni niz koji traje od svibnja 2013. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom su cijene industrijskih proizvoda koje su proizvođači prodali na stranom tržištu zabilježile pad od 3,9 posto na godišnjoj razini, dok su cijene proizvoda koji su proizvedeni i prodani na domaćem tržištu niže za 4 posto.

“I u veljači su proizvođačke cijene ukupne industrije nastavile negativan niz koji traje od svibnja 2013.”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Ističu da je najznačajniji uzrok klizanju proizvođačkih cijena pad cijena energije za 9,2 posto na godišnjoj razini. Ako se isključe cijene energije, proizvođačke cijene pale su u veljači 0,5 posto na godišnjoj razini.

S druge strane, na mjesečnoj su razini, nakon četveromjesečnog pada, proizvođačke cijene u veljači zabilježile rast, za 1,5 posto.

Pritom su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u veljači u odnosu na siječanj porasle za 1,3, a na stranom tržištu za 1,8 posto. Rastu proizvođačkih cijena pridonio je rast cijena energije na mjesečnoj razini za 3,8 posto.

“U nastavku godine očekujemo daljnji pad proizvođačkih cijena na godišnjoj razini, koji će prvenstveno biti podržan oslabljenom domaćom potražnjom, ali i izostankom pritisaka s inozemnih robnih tržišta te zamjetno nižih cijena sirove nafte, barem u prvoj polovini godine”, zaključuju analitičari RBA. (SEEbiz / Hina)