Prema posljednjim podacima DZS-a, podaci za veljaču 2020. godine potvrdili su nastavak pozitivnih kretanja u trgovini na malo. Prema navedenim podacima promet od trgovine na malo realno je porastao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, kažu analitičari Raiffeisen banke.

Dodaju kako je pritom ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo za veljaču realno porastao za 0,2% u odnosu na siječanj. Promatrajući prema NKD-u, od toga su promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima i neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) zabilježili isti rast od 5,9%.

S druge strane, u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 4,9% koji je prema NKD-u generiran i u trgovinama prehrambenim i neprehrambenim proizvodima. Pritom je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 9,9%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 13,1%.

Promatrano prema trgovačkim strukama, nominalni indeksi prometa u trgovini na malo ukazuju na rast prometa svih trgovačkih struka na godišnjoj razini. Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namjernicama s udjelom od 37,1% ostvarile su godišnji rast prometa od 13,3% dok su Motorna goriva i maziva koji u ukupnom prometu maloprodaje sudjeluju sa 17,9% ostvarili godišnji rast prometa od 5,4%.

“S obzirom na trenutno stanje vezano za pandemiju koronavirusa koje sa sobom nosi dalekosežna ekonomska ograničenja i posljedice diljem Europe i svijeta, loši ekonomski izgledi nisu zaobišli ni Hrvatsku. Detaljna ekonomska procjena posljedica trenutnih uvjeta zapravo nije moguća. Međutim, sigurno je da će nadolazeći snažan pad gospodarske aktivnosti ostaviti negativne posljedice te pad prometa kod značajnog broja hrvatskih tvrtki što će direktno utjecati na zaposlenost, raspoloživi dohodak građana te općenito niža očekivanja i raspoloženja potrošača. S druge strane, očekujemo da će trgovina na malo tijekom prvog tromjesečja ipak nastaviti s povoljnim kretanjima na što ukazuju činjenice da su građani tijekom ožujka u neizvjesnosti od pandemije stvarali prekomjerne zalihe prehrambenih i ostalih egzistencijalnih proizvoda. Ipak, već travanj i naredni mjeseci drugog i trećeg tromjesečja potvrdit će snažan negativan utjecaj i na trgovinu na malo odražavajući prije svega raspoloženje i očekivanja potrošača”, zaključuju analitičari RBA.

Rast je nastavak uzlaznoga trenda koji traje već 66 mjeseci, a prekinut je samo u jednome mjesecu (u svibnju 2019. godine kada je ostvaren godišnji pad od 1,9%). Na rast prometa u ovogodišnjoj veljači određen je utjecaj imala i potvrda prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj (25. veljače), nakon čega je uslijedio skok u potražnji za esencijalnim proizvodima za kućanstva, napominju u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Podsjećaju kako je na višegodišnji trend maloprodajnoga prometa povoljno utjecalo poboljšanje pouzdanja potrošača, kod kojega se od listopada 2014. godine bilježi uzlazni trend koji je prekinut sedam puta (tri puta u 2016., tri puta u 2017. godini i jednom u 2019. godini). Konkretno, u siječnju 2020. godine prvi je put zabilježeno pozitivno pouzdanje potrošača (veći je postotak pozitivnih u odnosu na negativne odgovore na pitanja u anketi).

Na poboljšanje pouzdanja potrošača u posljednjim su godinama određen utjecaj imale povoljnije promjene oporezivanja plaća, koje su uslijedile početkom 2015., 2017. i 2019. godine, a utjecale su na povećanje kupovne moći stanovništva. Osim navedenoga, u veljači 2020. godine nastavljen je i trend rasta broja zaposlenih, što je također pozitivno djelovalo na ostvaren maloprodajni promet.

Na kumulativnoj je razini, odnosno u prva dva mjeseca 2020. godine, realan promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 5,5% veći u odnosu na isto razdoblje 2019. godine..

Višegodišnja povoljnija kretanja maloprodajnoga prometa rezultirala su time da je u 2019. godini prestignuta razina realnoga prometa iz 2008. godine. Taj je trend pozitivno utjecao i na kretanja vrijednosti osobne potrošnje, tj. najveće komponente BDP-a (u 2019. godini razina od 58,1% BDP-a), koja od trećega kvartala 2015. godine kontinuirano raste na godišnjoj razini te tako pozitivno utječe i na ostvareni realan rast BDP-a kod kojega se u 2019. godini također bilježi veća razina od one iz 2008. godine.

“Na podatke o kretanjima maloprodajnoga prometa u narednim mjesecima, ali i na razini cijele ove godine uvelike će utjecati trajanje pandemije koronavirusa, no zbog nemogućnosti predviđanja kretanja toga virusa, još uvijek je teško predvidjeti buduća kretanja prometa u trgovini na malo”, zaključuju analitičari HGK.