Ulagači iz Nizozemske i BiH žele mostarsku tvornicu duhana

Među zainteresiranim za privatizaciju Fabrike duhana Mostar su Global Trade LTD iz Nizozemske, CONTEC iz Mostara te Commerce Engineering, saznaje Dnevni avaz

fabrika-duhana-mostarTri kompanije iz BiH i Nizozemske zainteresirane su za preuzimanje Fabrike duhana Mostar (FDM), saznaje u četvrtak sarajevski Dnevni avaz. Agenciji za privatizaciju u FBiH (APF) već su stigla pisma namjere zainteresiranih kupaca, a oni trenutno provode dubinska snimanja tvrtke koja je duže vrijeme na ivici propasti.

Kako je potvrđeno novinarima Avaza iz više pouzdanih izvora bliskih Federalnoj vladi, riječ je o firmi Global Trade LTD iz Nizozemske iza koje stoji Senad Smajlov. Radi o investitoru bh. porijekla, koji već duže vrijeme živi u zemlji tulipana. Nizozemska tvrtka bavi se preradom duhana, a predstavnicima APF-a dostavila je i uzorke svojih proizvoda.

Zajedno s ovom kompanijom, za preuzimanje FDM-a zainteresirano je i društvo za proizvodnju, građevinarstvo, unutrašnju i vanjsku trgovinu i usluge CONTEC iz Mostara, čiji je direktor Ibrahim Ibro Badžak. Zanimljivo je da je ova kompanija osnovana u travnju 2008. godine, te da joj je temeljni kapital 2.000 maraka.

Avaz saznaje kako je među zainteresiranima za privatizaciju FDM-a i Commerce Engineering u vlasništvu Senada Kevelja. Ta tvrtka spremna je odmah izmiriti sve zaostale plaće i doprinose, te započeti proizvodnju. Iako se ne bavi proizvodnjom i preradom duhana, njeni predstavnici istaknuli su spremnost da uspostave ortačke odnose s partnerima iz te branše.

Konačnu odluku o novoj privatizaciji FDM-a treba donijeti Vlada FBiH na sjednici u veljači ove godine.

U APF-u nisu željeli potvrditi o kojim se kupcima radi, budući da su potpisali izjave o povjerljivosti. Direktor te agencije Enes Ganić kratko je kazao da je riječ o nekoliko zainteresiranih kupaca, ali da imena ne može otkriti. (Banka magazin)