U svjetlu nedavne najave suradnje i mogućeg preuzimanja Kanaana od strane Atlantic grupe te mogućeg preslagivanja tržišta grickalica i još jačeg intenziviranja konkurencije, dnevni poslovni list Business.hr tražio je i stav iz Francka, tržišnog lidera u toj kategoriji proizvoda, o njihovim poslovnim planovima.

“I uz ova najavljena preslagivanja na tržištu, mi dalje nastavljamo s provedbom naše strategije i zacrtanih poslovnih planova za ovu i iduće godine. Naravno da je zdrava konkurencija uvijek dobrodošla, a od toga u pravilu najveću korist imat će potrošači. Za nas, kao tržišnog lidera, iznimno je važno nastaviti ulagati u proizvodne procese i inovacije i time dalje poticati razvoj ovog cjelokupnog tržišta. Naša ključna prednost svakako je vrhunska kvaliteta koju potrošači prepoznaju i cijene, a za takav konačan proizvod imamo dobro postavljen i razrađen sustav – od same sirovine, gdje kroz suradnju s kooperantima utječemo na uzgoj vrhunske sorte krumpira, do pouzdanog i dobro organiziranog sustava skladištenja i distribucije”, rekli su iz Uprave Francka te dodali kako su osim u Hrvatskoj dobro pozicionirani i u Bosni i Hercegovini, dok u ostalim zemljama regije pozorno prate tržišne potencijale i prilike za širenje poslovanja.

Iz Francka su kazali i kako nikada nisu ni razmatrali mogućnost suradnje s Kanaanom.

“Jedan od ključnih kriterija kojima se vodimo u izboru naših poslovnih partnera prije svega je usklađenost s visoko postavljenim standardima proizvodnje i kvalitete finalnog proizvoda koji smo si zadali i s čime u biti upravljamo razvojem, u ovome slučaju, tržišta čipsa u Hrvatskoj. Franck je potrošačima oduvijek bio mjerilo kvalitete što je evidentno iz snage naših brendova i tu nema prostora za kompromise”, objasnio je visokopozicionirani menadžer iz Francka.

Najveći otkupljivač
Pri tome je od posebne važnosti što je Franck najveći otkupljivač industrijskog krumpira u Hrvatskoj i sav čips proizvodi isključivo od vrhunskog domaćeg krumpira, koji Franckovi kooperanti uzgajaju na području Hercegovca u blizini Garešnice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Zahvaljujući ovoj odličnoj suradnji s domaćim proizvođačima, Franckov čips je 100 posto hrvatski proizvod. Osim 25 kooperanata za krumpir, surađuju i s desetak domaćih proizvođača kukuruza kokičara i cikorije, a u Franckove pogone redovito stiže i sirovina proizvođača iz Donjeg Miholjca.

Lokalni uzgajivači krumpira Franckovi su dugogodišnji partneri s kojima surađuju još od 1977. godine i ta suradnja uvelike nadilazi samo poslovni odnos otkupa sirovine.

Naime, u dogovoru s partnerima Franck kontinuirano ulaže u znanje i unapređenje, kako uzgoja krumpira, tako i proizvodnih procesa u svojoj tvornici u Hercegovcu.

Zajednički se s kooperantima dogovaraju svi elemente proizvodnje i otkupa sezonu unaprijed. Do sada su proizvođači zahvaljujući Franckovim stručnjacima isprobali više od 200 sorti krumpira i na kraju su odabrane četiri sorte koje su se pokazale najbolje za proizvodnju čipsa.

Stručnjaci Francka i dalje rade na poboljšanju uvjeta proizvodnje svojih kooperanata. S tim su ciljem prethodnih godina riješili navodnjavanje na poljoprivrednim površinama gotovo svih kooperanata, a u tijeku je program povećanja udjela humusa u tlu čime se osigurava još bolja kvaliteta krumpira koji se koristi za Čipi Čips.

Tako, u skorašnjem prvom ovogodišnjem otkupu krumpira, Franck planira otkupiti oko osam tisuća tona mladog krumpira, a svi kooperanti mogu očekivati isplate od Francka u dogovorenom roku. Na taj im način, kako su rekli u Upravi Francka, nastoje biti podrška u pravovremenom pripremanju proizvodnje krumpira za sljedeću sezonu.

Inovacije i trendovi
“Veliki dio Franckovih ulaganja odnosi se na razvoj novih proizvoda i inovacije kojim definiramo trendove i direktno utječemo na razvoj cjelokupnog tržišta te naravno, marketing i ambalažu. U tijeku smo sa svim globalnim tržišnim trendovima, ali jednako tako pomno istražujemo i pratimo preferencije i očekivanja potrošača u Hrvatskoj te im donosimo okuse koje oni žele”, objasnili su iz Uprave Francka svoju poslovnu i tržišnu strategiju dodavši kako je kao dobar primjer takvog pristupa uspješno lansiranje i čipsa Country koji je u samo godinu dana izborio respektabilno mjesto na tržištu.

Snack predstavlja bitan dio u Franckovom ukupnom poslovanju, zbog čega njihovi planovi uključuju ulaganja u daljnju modernizaciju proizvodnih pogona i stalno unapređenje tehnika za skladištenje koje osiguravaju očuvanje sirovine sukladno Franckovim kriterijima kvalitete.

Osim u Hrvatskoj, gdje ima lidersku poziciju, Franck posluje sa svojim društvima u Bosni i Hercegovini, gdje ima i tvornicu u Grudama, Sloveniji te Makedoniji, Albaniji i Kosovu. Svoje proizvode izvozi u Austriju, Njemačku, Nizozemsku, Rumunjsku, Irsku, Kanadu i SAD te Češku, Slovačku i Crnu Goru. (Business.hr)