Umro suosnivač trgovačkog lanca Aldi

Milijarder Theo Albrecht koji je svoje bogatsvo stekao izgradivši jedan od najvećih njemačkih trgovačkih lanaca, umro je u 89. godini života.

Albrecht, suosnivač trgovačkog lanca Aldi, po Forbesovoj listi bio je drugi najbogatiji Nijemac, a deveti u svijetu s bogatstvom od gotovo 18,8 milijardi eura.

Albrecht, jedna od najvažnijih ličnosti njemačkog poslijeratnog “gospodarskog čuda”, pokopan je u Essenu, rekao je jedan od dužnosnika gradskog groblja. Internet izdanje časopisa Spiegel ranije je izvijestilo da je umro u subotu nakon duge bolesti.

Theo Albrecht i njegov 90-godišnji brat Karl, preuzeli su 1946. malu prodavaonicu mješovite robe njihove majke u Essenu nakon što je Theo pušten iz američkog logora za zarobljenike.

Braća su trgovinu pretvorili u jedan od najvećih lanaca prodavaonica prehrambenih proizvoda usredotočivši se na prodaju robe po niskim cijenama.

Do 1960. se tvrtka nazvana “Albrecht Discount”, odnosno Aldi, pretvorila u lanac od 300 trgovina. Te su godine braća podŁijelila tvrtku i njemačko tržište na sjever i jug dogovorivši se da neće jedan drugome zalaziti na teritorij. Theo je preuzeo sjever Njemačke a Karl je preuzeo jug stvorivši bogatstvo koje se procjenjuje na 21,5 milijardi eura. (H)