Kao dio Warm up programa ovogodišnjeg festivala vina i gastronomije Zagreb Wine Gourmet Weekend (ZWGW), u vinoteci “Jabuke i ruže“ predstavljena je lista vina koja će konkurirati za najbolja u 2012. godini po izboru udruge Women on Wine (Žene i vino) za ovogodišnju nagradu za WOW vino koja će se održati u okviru festivala, izvijestili su organizatori ZWGW-a.

U sklopu warm up događanja danas će uslijediti dva wine partyja u klubu Maraschino i Wine baru Mojo, a u petak će svi zainteresirani moći ispitati mogućnosti sljubljivanja vrhunske čokolade s Aura rakijama u Claire’s Chocolaterie ili se upoznati s vinima obitelji Nuić u restoranu Trilogija.

U subotu nakon tržnice u vinoteci Bornstein moći će se uživati uz pjenušce Tenuta S.Anna. Idući tjedan, uoči Zagreb Wine Gourmet Weekenda, očekuje se još mnogo vrlo zanimljivih eno-gastro događanja, nakon čega će sve kulminirati u prostoru Gliptoteke HAZU i Centra Kaptol na još jednom ZWGW-u.

Nagrada WOW će se po drugi puta dodijeliti u okviru ZWGW-a i to u četiri kategorije: bijelo, crveno, ružičasto i desertno vino. Samo najbolja vina, po jedno iz svake kategorije, prema glasovima članica i simpatizerki udruge, ulaze u konkurenciju za nagradu WOW Grad Prix vino.

Ove godine to su Kozlović Santa Lucia iz 2008. u kategoriji bijelih, Korak Crni pinot, berba 2009., najbolje je među crvenim, a Roxanich rose iz 2008. među ružičastim vinima.

Kao najbolje desertno vino u 2012. godini odabran je Krauthaker Izborna berba bobica, zelenac Kutjevo 2009. O pobjedniku će, 20.travnja u Gliptoteci u okviru Zagreb Wine Gourmet Weekenda, odlučivati tročlani žiri sastavljen od članica udruge koji čine Maja Heruc, Loreena Meda i Nina Levičnik. Nagrađeni vinar kao nagradu dobit će putovanje u odabranu vinsku regiju u organizaciji Centra Kaptol i udruge WOW.

“Kada smo osnovale udrugu Žene i vino mnogi nas nisu shvaćali ozbiljno u tom tipično muškom svijetu. S vremenom se to promijenilo, jer mi ne dolazimo iz pozicije kako sve znamo o vinima, već želimo učiti i usavršavati se. Kako ne bi bilo zabune, nismo odabrale najbolje žensko vino, nego najbolje vino po ženskom izboru”, rekla je Sanja Muzaferija, predsjednica udruge WOW.

Članice udruge redom su ljubiteljice vina, njegove dobre poznavateljice te sommelierke, pa je odlučeno je da će ulogu selektorice svake godine preuzeti druga uvažena članica i stručnjakinja. Za predselekcijsku listu ove godine je zaslužna ugledna sommelierka Alena Bročilović, a na nju je uvršteno po deset bijelih i crvenih, te po pet ružičastih desertnih vina, navodi se u priopćenju.