Uroš Martr: Laško i mali dioničari mogli bi Agrokoru prodati dionice Mercatora

Prema riječima Uroša Martra, ravnatelja tvrtke za savjetovanje, Arkas, od prodaje svojega udjela u Mercatoru su odustali NKBM i Abanka, pa je u paketu koji se nudi na prodaju ostalo 16 posto tvrtke kojega nude četiri banke: Unicredit, Gorenjska banka, Banka Koper i Hypo Alpe-Adria-Bank. I na popisu investitora su ostale četiri zainteresirane tvrtke.

U početku najave prodaje je dionice Mercatora prodavalo osam banaka, a ponuđeni postotak je iznosio 36 posto. Među prodavateljima je bilo i šest banaka u formalnom prodajnom konzorciju, a NLB i Banka Celje su dogovarali s njima o što većoj cijeni.

Nedugo nakon toga, u javnost su procurile informacije da je najvišu cijenu za Mercator ponudio upravo koncern Agrokor Ivice Todorića koji je, prema neslužbenim informacijama Dela, bio i izbor slovenskih podružnica stranih banaka (posebno banke Unicredit). Nakon objave te informacije od prodaje su odustali NLB i Banka Celje, te nakon toga i dvije banke u suvlasništvu države. Njihov odstup je bio očekivan s obzirom da “prodaja Mercatora Agrokoru ne bi bila politički oportuna te bi izazvala javne rasprave”, piše u Delu.

Istovremeno, zbog smanjenja prodajnoga udjela ispod 25 posto, kupnja investitorima prestaje biti toliko zanimljiva. Upravo stoga se i lista zainteresiranih s početnih 10 osula na ostala četiri. Izabrani potencijalni kupci će sad dobiti na uvid dokumentaciju o poslovanju tvrtke, a predsjednik uprave Mercatora Žiga Debeljak će odlučiti o tome koliko će “duboko” u bilance i poslovne dokumente pustiti zainteresirane.

Po kuloarima već kruže priče da će banke zavlačiti prodaju do jeseni, a i sam uvid u dokumentaciju će, smatra Delo, trajati dva do tri mjeseca. Prema Martrovom mišljenju, netko će kupiti dio koji se nudi na prodaju, a to ne mora biti netko od sadašnjega izbora financijskih investitora, a time će povući i male dioničare na prodaju svojih udjela, ali “možda i nekoga od velikih dioničara koji hitno trebaju novac, poput Pivovarne Laško”, objasnio je financijski savjetnik. (SEEbiz)