Uskoro više cijene kruha u Osijeku

pekarna-zlica-kruh-midiCijena bijelog kruha iznosit će od sedam do osam kuna, a polubijelog od 6,5 do 7,5 kuna za 700 grama

Kruh će u Osijeku od 1. ožujka poskupiti, a to će se poskupljenje zavisno od dosadašnjih vrlo raznolikih cijena kretati od 20 pa do 100 posto kod velikih proizvođača koji sada imaju znatno niže cijene od drugih, najavljeno je nakon današnjeg sastanku Sekcije pekara pri Udruženju obrtnika grada Osijeka.

O novim cijenama kruha izvijestio je na konferenciji za novinare predsjednik Sekcije Branko Čičak obrazlažući to povećanje velikim porastom troškova proizvodnje kruha.

Istaknuo je kako će cijena bijelog kruha iznositi od sedam do osam kuna, a polubijelog od 6,5 do 7,5 kuna za 700 grama.

Do sada su cijene bile vrlo raznolike, iznosile su od tri do sedam kuna za bijeli kruh i od tri do 6,5 kuna za polubijeli kruh.

Cijene su bile izrazito neujednačene, a na današnjem sastanku na kojem su osim članova Sekcije pekara bili i osječki veliki proizvođači, dogovoreno je da se cijene kruha mogu razlikovati najviše za 0,50 lipa, kazao je Čičak.

Napomenuo je kako povećanje od 100 posto “zasigurno može zbuniti kupce, ali to se odnosi na primjerice cijenu kruha koja je sada oko tri kune, a ovim poskupljenjem bit će ujednačena sa cijenom svih proizvođača.

Kada je cijena peciva u pitanju, ostavljeno je svakom proizvođaču da formira cijenu, kazao je.

Istaknuo je kako su svi troškovi proizvodnje kruha enormno poskupili i pekari, posebice mali privatni proizvođači, da bi uopće mogli opstati i poslovati, moraju ići s novim cijenama.

Sekcija pekara pri Udruženju obrtnika grada Osijeka ima 18 članova pekara, koji u prosjeku zapošljavaju od tri do pet radnika. Osijek ima i četiri velika proizvođača, koji su također istaknuli da su zbog povećanih troškova poslovanja prisiljeni povećati cijene kruha, kazao je Čičak. (H)