Valutni tečajevi i akvizicija poduprli rezultate Metroa

Njemački maloprodajni div Metro izvijestio je u četvrtak o višim tromjesečnim prihodima i dobiti zahvaljujući povoljnom utjecaju valutnih tečajeva i skoku prihoda od dostave zahvaljujući akviziciji francuske kompanije za dostavu hrane Pro a Pro.

U trećem fiskalnom tromjesečju kompanija je ostvarila prihode od 9,3 milijarde eura, što je 4,9 posto više no što su zabilježili u istom razdoblju prošle godine.

Ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva i akvizicija, prihodi su na godišnjoj razini uvećani 2,6 posto.

Metro je prošle godine kupio francusku kompaniju Pro a Pro koja izravno dostavlja hranu školama, bolnicama i restoranima.

Uključena je u Metroov odjel veleprodaje, potaknuvši 30-postotni skok prihoda od dostave u trećem fiskalnom tromjesečju. Udio veleprodajnog udjela u ukupnim Metroovim prihodima uvećan je na 16,7 posto.

Posrnuli lanac Hipermarketa Real također je zabilježio veće prihode, za 2,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje ako se isključi utjecaj povoljnih valutnih tečajeva i akvizicija. Potporu njegovim rezultatima pružio je 70-postotni skok prihoda od prodaje putem Interneta.

Ukupna je Metroova dobit prije kamata i poreza (EBIT) utrostručena u trećem fiskalnom tromjesečju, na 215 milijuna eura. Ako se isključe jednokratne stavke, iznosila je 230 milijuna eura i smanjena je za 3,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kada je rezultat poduprla transakcija s nekretninama.

Metro je u srpnju odvojio u samostalnu kompaniju lanac trgovina potrošačke elektronike MediaSaturn, koji je preimenovan u Ceconomy. Dionice nove kompanije odvojeno su uvrštene u burzovnu kotaciju.

Zbog odvajanja MediaSaturna Metro nije objavio prognozu za cijelu fiskalnu godinu, potvrdivši ipak srednjoročni cilj povećanja godišnjih prihoda za najmanje tri posto, te maržu dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije od oko pet posto.

Ceconomy, najveći lanac trgovina potrošačke elektronike u Europi, odvojeno je danas izvijestio o 1,1-postotnom rastu prihoda u trećem fiskalnom tromjesečju, na 4,74 milijarde eura.

Udio prihoda od prodaje putem Interneta uvećan je na 10,6 posto ukupnih prihoda. Gubitak prije poreza i kamata smanjen je na 61 milijun eura, s 83 milijuna koliko je iznosio u istom lanjskom razdoblju. (Hina)