Većina trgovačkih struka bilježi pad prometa

trgovina-blagajna-placanje-ftdMaloprodaja je u veljači na godišnjoj razini pala u sedam trgovačkih struka, a postotno najviše u trgovini alkoholnih i drugih pića, za deset posto

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u veljači je u odnosu na siječanj bio nominalno manji za 1,3 posto, a realno za 2,1 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču 2011. godine, nominalno porastao za 3 posto, a realno za 1,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Na mjesečnoj razini pad je zabilježen u većini trgovačkih struka.

Po podacima DZS-a, prodaja motornih goriva i maziva je u veljači u odnosu na siječanj, unatoč rastu cijena naftnih derivata, nominalno pala za 4,6 posto. Prodaja motornih goriva i maziva u ukupnom prometu maloprodaje ima udio od 18,5 posto.

Maloprodaja alkohola i drugih pića u veljači je u odnosu na siječanj pala za 9,6 posto, a tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda za 29,1 posto, itd.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koje u ukupnoj maloprodaji imaju najveći udio od 38,1 posto, promet je na mjesečnoj razini nominalno porastao za 2,1 posto, a na godišnjoj je razini porastao za 5,9 posto.

Statistika na godišnjoj razini, u veljači ove u odnosu na isti mjesec 2011. godine, bilježi nominalni rast prometa od trgovine na malo u još devet trgovačkih struka, a postotno je najviše, za 30,2 posto, porastao promet motornih vozila. Maloprodaja duhanskih proizvoda porasla je 9,2 posto, kruha, peciva, tjestenine i slatkiša 4,5 posto itd.

Maloprodaja je u veljači na godišnjoj razini pala u sedam trgovačkih struka, a postotno najviše u trgovini alkoholnih i drugih pića, za deset posto.

U trgovini tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda promet je u veljači ove u odnosu na isti lanjski mjesec nominalno pao za 6 posto, u trgovini motornim gorivima i mazivima za 1,5 posto, itd. (H)