Nakon što su veliki trgovački lanci iz gradova, ali i manjih sredina, “potjerali” male, kvartovske dućane, sada ih sami otvaraju. Nakon Konzuma, koji se udružio s malim trgovcima, nudeći im svoju veleprodaju, i austrijski Spar najesen kreće s otvaranjem manjih supermarketa u gradskim kvartovima, piše Novi list.

spar-express-midiSpar, koji broji 16 svojih hipermarketa i četiri supermarketa, planira do kraja godine otvorit tri manja supermarketa u Zagrebu, u centru i u Novom Zagrebu, no u potrazi su i za drugim poslovnim prostorima od najmanje 350 do čak tisuću kvadrata u Splitu te drugdje u Zagrebu.

Na ruku im ide i ogroman broj praznih nekretnina koje žude za kupcima ili najmoprimcima, kažu u Sparu.

Prije samo pet godina bilo je oko 20.000 malih dućana, a danas ih nema više od 15.000.

Imati mali, kvartovski dućan, ili, još teže, malu seosku trgovinu, znači imati i veće nabavne cijene od onih koje imaju veliki lanci, veće troškove prijevoza i organizacije općenito, na kraju onda i veće maloprodajne cijene.

Zbog većih cijena često smo male trgovine zaobilazili u širokom luku, makar su nas, s druge strane, često i “spašavale”, kao mjesta na koja je najlakše “skočiti” kad ponestane jaja ili mlijeka.

Mali obrtnici koji prodaju robu široke potrošnje, u gradovima će i dalje najgore prolaziti, kažu upućeni. Njihova je moguća slamka spasa povezivanje i udruživanje na nacionalnoj i regionalnoj razini, koje onda znači i niže nabavne cijene, bolji marketinški pristup i organizaciju u cijelosti, piše list. (H)