Od ukupno šest medalja za hrvatska vina, Vina Laguna osvojila čak pet

Vina Laguna osvojila su pet zlatnih medalja na svjetskom ocjenjivanju vina Mundus Vini 2015 – springtasting održanom krajem veljače u Njemačkoj. Ovo je veliki uspjeh Vina Laguna jer su odnijela čak pet od ukupno šest odličja za vina iz Hrvatske, priopćeno je iz porečke vinarije koja posluje u sastavu Agrokor koncerna.

Najviše medalja osvojila su vina najcjenjenije istarske sorte malvazija: Vina Laguna Festigia Malvazija 2013., Vina Laguna Festigia Riserva Malvazija Vižinada 2011., Vina Laguna Festigia Riserva Malvazija Akacija 2012. te Vina Laguna Festigia Riserva Malvazija Vižinada 2013., a zlato je ove godine zaslužio i Vina Laguna Festigia Merlot 2012.

Mundus Vini najveće je svjetsko ocjenjivanje vina pod pokroviteljstvom organizacije OIV (International Organisation of Vine and Wine) koje se održava svake godine u Neustadtu u Njemačkoj, a u ocjenjivanju vina sudjeluju vinski stručnjaci – enolozi, vinski analitičari, trgovci vinom, sommelieri, restorateri i vinski novinari. Ove godine prijavljena vina ocjenjivalo je 145 članova žirija iz 24 zemlje svijeta.

Iz Vina Laguna napominju kako će nagrađena vina biti proglašena i predstavljena na sajmu ProWein koji će se održati u Düsseldorfu od 15. do 17. ožujka ove godine.

Dodaju pritom kako su nova zlata za Vina Laguna na natjecanju Mundus Vini 2015 nastavak sjajnih rezultata koje ova vina postižu na brojnim domaćim i svjetskim ocjenjivanjima vina, a posebno malvazije koje iz godine u godinu stječu sve više poklonika diljem svijeta.

Za ove vrhunske rezultate zaslužan je mladi tim enologa Vina Laguna na čelu s glavnim enologom Milanom Budinskim koji ulaže značajne napore u kontinuirano unaprjeđenje kvalitete Vina Laguna.

Od ulaska Agrolagune u koncern Agrokor uloženo je više od 30 milijuna eura u nove nasade vinograda, najmoderniju tehnologiju proizvodnje vina i kadrove. Vinogradi Agrolagune protežu se na 610 hektara površine, a samo od 2004. godine posađeno je 500 hektara novih vinograda.